handarbetarenbanner

Utbildning och utställning

HVskola
Hela helgen var textil och på Djurgården. Jag höll kurs på HVskola och passade på att slänga ett öga på två utställningar.

Liljevalchs
Utopian Bodies, Liljevalchs. Helt ok, inte väldigt radikal.

DSC_1184-01
Istället var det utställningen på HVs galleri som rörde mitt hjärta. Permanent Investigations. Hänger oktober ut.

DSC_1183-01

Obs, obs att nästa helg håller jag en workshop i nålbindning. Galleri Yamanashi, gamla stan.

Staden sjunger visor så det ekar mellan husväggarna

Staden är förhållandet mellan måtten på dess utsträckning och händelserna i det förflutna.

1907 stod huset i Stockholm klart. 1946, då flyttade de in som bodde här innan oss. Kriget var just slut. Kafferansoneringen just upphävd. De berättar i en text om hur de på mornarna vaknade av att tuppen gal. Ett par gamlingar bodde utanför i en blå spårvagn. De hade höns och tupp.

Vårtecknet var farbröder med dragspel som gick in på gården ”och sjöng visor så det ekade mellan husväggarna. Fönstren öppnades och slantar inlindade i papper regnade ner.”.

I ett försök renoverar jag varsamt, alltså med hänsyn och tanke på händelserna i det förflutna. I respekten mot dessa ingår också att skapa nya händelser. För annars skulle huset dö. Eftersom staden är förhållandet mellan måtten på dess utsträckning och händelserna i det förflutna. Och för att ett förflutet ska ska skapas krävs nuet, och framtiden.

Det rent fysiska jag kan göra är att ta hand om materialen och sköta om dem så att de håller i hundra år till. Själsligt tror jag att det är bra att berätta historier om huset och vad som hänt där. De kunde lika gärna ingå i husens vårdprogram.

spackel

slip

kakel

hönsnät

kakelplattor

Godnattsaga för en arkitekt

innertak
Husen och minnet. Det är ett detektivarbete att bo in sig i ett gammalt hus. Man kan gå till stadsbyggnadskontoren och hämta ritningar förstås men mycket går att läsa direkt i huset och det är roligt.

I ett av rummen i lägenheten satt ett innertak av vitmålad panel. Vi lyfte på en bräda och hittade 60 cm av luft bakom. Jag drömde en natt om hur de hade det här innan oss.

innertak

innertak

innertak

 

 

Stickandes

morakulla

Där går hon och stickar och bär barn. Precis som jag. Den bilden hittade jag på Ottilia Adelborgs-museets hemsida. Där har man digitaliserat många av hennes bilder. Smart av museet. Jag tänker också på Nordiska museets Digitalt Museum förstås. Asbra.