handarbetarenbanner

Feministisk arkitektur

Tre snabba:

-rita in skötbord på herrtoan.

-föreskriv låda med nya mensskydd på wc (många saknar till och med sopkorg till förbrukade mensskydd).

-bort med ammningsrum. Ammningsrum är som en rökruta, det vill säga, att hänvisa människor till. Amning skall tillåtas överallt.

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i arkitektur

Att beskriva och förstå världen genom tråden

Tråden är en dold linje i väven. Världen är uppbyggd av vävar. Genom att förstå tråden kan vi beskriva och förstå världen. Att studera trådar och trådens logik förklarar näten som blir. Vår miljö. Den fysiskt byggda, den mentala och digitala. En löpande tråd binds i föregående varvs ögla. Kontinuerligt sammanfogas maskor till en sammanhängande yta. Garn formas till öglor som binds samman med stygn.

Händerna som arbetar med tråden är regler som anger relationen mellan tråd och nät. I processen finns rörelsen. Väven är inte statisk, i väven finns liv. Tråden har inga punkter eftersom det är en linje. I väven slutar den att vara en rak linje och binder ihop sig på platser. Ytor skapas av tråd. I processen genereras spår. Tvådimensionella, tredimensionella. Mångdimensionella.

Allt skapande är ett flöde av material. Genom att följa detta materialflöde i tråden är vi med i väven. Allt skapande är en väv där vävaren binder sina egna stigar och linjer för att bli texturen i ett materialflöde. Där blir väven en metafor för liv. Skaparen blir ett med sin skapelse genom arbetet. Där blir textilen arkitektonisk.

För den som vill fokusera mer på trådar och dess möjligheter så håller jag en kurs i garntekniker på HV-skola.

We Won´t Do It

Jag är i San Fransisco och tänker på feminism. Vid kajen läser jag om propagandaaffischen med kvinnan som kavlar upp ärmen och säger ”we can do it”. Den gjordes för att stärka arbetsmoralen för kvinnor inom industrin under andra världskriget. Eftersom alla män skulle kriga i fält behövdes mer arbetskraft för att underhålla systemet i fabrikerna. Det är alltså manlig propaganda för att få kvinnor att vara med och bygga deras system.

Nu används bilden ofta som en feministisk symbol och jag undrar, vari ligger feminismen i detta?

Vi kan göra det. Vi kan också slåss, sitta i viktiga bolagsstyrelser, bli mäktiga ledare och härska över världen. Vi kan understödja den patriarkala strukturen.

Varför, i herrans namn, skulle kvinnor vilja spela det patriarkala spelet? När blev det feminism?

Då vill jag bara påminna, det finns flera system än krigets, våldets och tävlingarnas system. Vad vi borde säga är ”We Won’t Do It”.

We Wont Do It

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i åsikt

Middan i en tröja

Jag blev som sagt väldigt förtjust i utställningen som hänger på HV just nu. Den hänger fortfarande. Och eftersom jag haft en del härliga middagar på sistone så fick de bli en del av gamla bomullslinnen.

dye

linne som torkar i fönstret

löklinne