handarbetarenbanner

Halmkrona

korn
Jag köpte råghalm på Sätergläntan för att bygga halmkronor.

Halmkronan, eller himmeli, som det heter på finska är geometriska former i en halmmobil.

halmkrona

himmeli

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i växter

Timmerhuskultur

Liggtimmerhuset är en starkt förankrad byggnadstyp i vår byggnadsmiljö tack vare vår stora tillgång på skog. Och byggs de på rätt sätt håller de i hundratals år. Ett eldhus på Zorngården är byggt av timmer som avverkades 1237.En timmerstomme kan plockas isär och plockas upp, enstaka stockar bytas ut.
knutskallar

Väderbiten rännknut i en fäbodvall nära Dala Floda. Enkel knutning med stockarna sammanhuggna halvt i halvt. Knut med utskjutande skallar. Är de inte utskjutande kallas de för slätknut.

knut

Dubbelhaksknut på lada i Sjöbotten, Djura.

knutlåda

Knutlåda på Fäbodstuga i Gagnef.

sjöbotten

Länsstyrelsen i Dalarna har gett ut en fin broschyr som heter ”Upptäck Siljansbyggdens timmerhuskultur”. I den finns en karta över och information om timmerhus i allmänhet och några specifika exempel i kulturlandskapet vid Siljan om man vill titta närmare. Det här ligger i Djura och kallas Sjöbotten. Av 250 ängslador finn idag ca 40 kvar. Här låg en sjö som troligtvis torrlades på 1400-talet.

timmervägg

ängslada

Här kan man se en bra film om hustimring. Ur Nordiska museets kulturhistoriska filmer, nr 21. Inspelad 24 september 1928 i Floda socken, Dalarna.

En frak kulla

kulla

barndräkt

Här är en kulldräkt från Dala Floda. Den har grön kjol i halvylle med blommig överdel, vitbottnat blommigt förkläde och blommig krage. Hätta och röda strumpor.

flokulla

vävt band

Handvävt tofsband.

flodräkt barn

På hemslöjden i Dala Floda hänger två visningsexemplar av barndräkten, en äldre variant av pojk- och flickdräkten. Den blåa är en kolt. Förr hade pojkarna en blå kolt av halvylle med bak- och framkrage. Vita strumpor, röd kilmössa.

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i dräkt

Hyskor, hakar, älvmöte

Två ögonblick från idag, i olika skalor men med samma djup.

älvmötet
Vid älvmötet.

hyskor
Närbild på hyskor och hakar i den svarta, handsydda dräktjackan av kläde.

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i dräkt