handarbetarenbanner

Tvåändsstickningsskurs

strumpstickor

Tvåändsstickning är en underbar och beroendeframkallande stickteknik som har stickats iallafall sedan 1600talet. Förr i tiden gick kullorna med korna upp till fäboden och stickade samtidigt. Det man stickar blir tätt, det vill säga slitstarkt och varmt, eftersom man använder sig av två garntrådar som snurras hela tiden. I höst håller jag en kurs i den här tekniken. Vi ska inte transportera några kor (tyvärr?) upp till någon fäbod men det blir härligt.

hand

Bygg ett staffli

staffli stafflidetalj

 

3 lister, längd beroende på hur högt staffliet ska vara, dessa är 120 cm. Borra ett hål i en av listerna. Trä i en rundstav där. Den pinnen blir bakre benet som är justerbart. Lås de två andra listerna i en bra vinkel, dels med en horisontell list fram, som också håller upp målningen. Och dels med rundstaven upptill, bak.

How to easily build an easel

3 wood strips, length depending on the desired height of the easel, these are 120 cm. Drill a hole in one of the strips. Thread a round wood rod there. That strip becomes the rear leg which is adjustable. Lock the other two strips in a good angle, and with a horizontal strip light, which also holds up the painting. And secondly with round wood rod at the top, back.

painter easel

Bockben

Frukost under stora björken. Det vill man ju ha. Så här gjorde jag bockar av bräder som är 90 x 20. De små, till sittbänkar är ca 50 cm höga och de stora, till bord, är ca 70. wooden

parts

Den som det står 3 på är egentligen 2 + 1. 2 stycken som är 30 cm långa och de ligger på bocken. 1 som är 28 cm lång och den sitter under, mellan.

Alla vinklar är samma så använd den första som mall åt allt annat.

angel

V

2 sånna här per bock.

A

Några andra gjorde Pettson och Findus med spillbitarna under tiden.

pettsonochfindus
tables

Långa gamla bräder, som var golv i gamla ladan, på det. Och så frukosten förstås.