handarbetarenbanner

Värdefull slöjd

Angående slöjddebatten.

Ibland undrar jag om det bara finns ett enda sätt vi människor kan tänka på nuförtiden; det penningekonomiska sättet. Det tänkandet som vi begränsat oss till, som har gjort vår värld så liten.

Är det så illa att vi, för att vi ska förstå något i världen, måste översätta allt i penningekonomi? Nu till och med inom slöjdskapet. När vi försvarar slöjden i debatt tvingas vi placera in den på tillväxtkurvan. När den egentligen är vårt enda hopp därifrån. Allt oftare hör jag (trots internets generositet) Vem äger det här mönstret? Vem får pengar och kred för att mönstret och beskrivningen används? Vad kostar en handgjord kopp, vad kostar en handgjord vante?

Det har inte alltid varit så. Det där är inte slöjd. Slöjden följer behov. Slöjden föddes före finanskapitalismen.

Detta beror på vårt ekonomiska system. Kapitalismens motor är jakten på vinst. Oavsett vad vi tycker om vårt ekonomiska system så är vi överens om detta. Vårt ekonomiska system är kapitalismen och där är målet alltid vinst. Ekonomisk logik (att sälja läsk för att ett företag behöver profit, inte för att det finns läskbehov) får mänskliga och etiska följder. Varan är i fokus, inte behovet. Den abstrakta finansekonomin verkar tagit över vårt sätt att tänka. Varan ska generera vinst.

Slöjden, som däremot följer behov, ger oss en chans att tänka utan finansekonomisk baktanke. Utan slöjd i skolan blir vår värld än mer abstrakt och obegriplig. Anpassad för att räkna ut i en kalkyl.Och när folk gång på gång måste översätta sitt slöjdade föremål till det kapitalistiska systemet vet vi att vi är illa ute. Då först, blir bruksföremålet en vara. När det får ett pris och kan säljas. Och samhället ska förstå vad det är värt med hantverk. Mänskligt liv ska förvandlas till varor och tjänster. Varor och tjänster som tidigare inte ingått i ett köp och säljsystem. Rikedom som varuanhopning. Kapitalismen får sitt behov tillfredsställt. En varufiering. Detta är vår ekonomi, vår kultur, och allt arbete som utförs obetalt, som ligger utanför säljlogiken, kan vi inte acceptera.

Problemet med att översätta hantverk i pengar är att vi är mer än vår ekonomiska tillväxt.

Pisaundersökningar, skolverksanalyser och diverse kalkyler kan peka åt vilka håll som helst, bara det gynnar den ekonomiska tillväxten. Det är inte bara kortsiktigt tänkt. Det är helt fel.

I Werner Herzogs film från Happy People. säger en person

Det är som man säger: Man kan ta ifrån en människa dess rikedom och hälsa. Men hantverket går aldrig ur. Om man väl har lärt sig ett hantverk så sitter det där för livet. Då kan man det.

Slöjden lär oss detta.

Att jobba med slöjd kanske är det sista vi har kvar för att förankra en konkret världsbild i. Ryker den kommer kalkylen och beräkningen vara det enda sätt vi har kvar att tänka på. Att värdera går att göra utan penningekonomi.

Ja, det går till och med att leva utan att värdera.

wpid-imag5916-02.jpeg

Ugnsrostad müsli

Sen jag fick världens godaste granola av en vän gör jag det ofta, fast jag ändrar ingredienserna varje gång beroende på vad jag har hemma. Här är recept på en grund, blanda det du gillar.

ca 8 dl havregryn
1dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
2 dl grovhackade nötter (vad du gillar)
1 dl linfrön
Med mera kanske kokosflingor eller nåt. Totalt ca 15 dl av det ”torra” du föredrar.

Blanda och värm:
2dl vatten
1 dl solrosolja
1 msk honung
1 dl sirap
Lite kanel
Lite kardemumma
I en kastrull.

Häll vätskan över det torra och blanda. Sprid ut allt på två bakplåtar med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 30 min. Rör om var tionde minut. Låt svalna. Blanda i ett par dl torkad, grovhackad frukt.

image

granola

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i recept
| Märkt

Fuskolle, mönster

Det är kallt. Jag stickar dessa mest åt barnen men de är förstås lika bra till vuxna också. Fuskollen är ett bra plagg. Det här mönstret som jag gjort är enkelt. Den stickas uppifrån och ner. Först kragen, sedan bakstycke, sedan framstycke. Monteringsfri.

Garn: Angel Touch Baby Alpacka från Yllet. 1 nystan

Stickor: rundsticka nr 2, 30 cm

Gör så här:
Lägg upp 100 m. Sticka resår *1 rät, 1 avig*. Sticka de räta maskorna i bakre maskbågen.

krage
När halsen är lagom lång, lägg upp 2-12 maskor (jag behövde en bred och la upp 12). Sticka dem tillbaka, sticka vidare på rundstickan 50 maskor. Lägg upp lika manga nya maskor på den här sidan. Sticka tillbaka. Sticka rätstickning. Detta blir bakstycket. De andra maskorna (50 st) sitter kvar på rundstickan under tiden. Maska av.

resår
Sticka framstycket. Lägg upp lika många maskor på axeln som för bakstycket, tex 12 m, genom att plocka upp maskor från denna. Sticka tillbaka och när du kommer till kragen, sticka ytterligare en av halsens maska. Sticka de 13 maskorna ett varv. Sticka ytterligare en av kragens maskor nästa varv. Gör det 8 gånger. Det blir en liten halsringning. Sticka maskorna på halsen till andra sidan och gör samma sak. När 50 maskor + 12 +12 finns på rundstickan, sticka framstycket ned i rätstickning. Maska av.

ovikt
Jag gillar när den är hög och inte helt fint vikt i halsen.

iskristall

Krokning, så gör du

Nu finns en tutorial på hur man krokar på min youtubekanal (kolla in den om du vill lära dig någon ny textil teknik). Krokning kallas också tunisisk virkning för den som vill söka vidare.
Börja genom att lägga upp en kedja luftmaskor och fäst i en ring. Virknålen ska ha krokar på båda sidor. Man krokar först på, sedan krokar man av.
krokning