Fläderblomssaft

Recept:

Ca 40 klasar fläderblom (bara blommorna, inga blad eller kvistar)

2 liter vatten

ca 1 kilo strösocker

2 lime, 2 citroner

30 g citronsyra (kan uteslutas)

Koka upp vatten i kastrull och blanda ut socker i det.
Blanda blomklasar, riven citrus och citrussaft och ev. citronsyra i en bunke.
Häll över lagen.
Låt stå kallt tre, fyra dagar.
Sila av och häll upp på flaska.

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i recept

Spansk körvel, brännvin

Den spanska körveln har spridit sig i massor vid vår fäbod. Det är en flerårig ört och både blad, stjälk, frökapsel och blomma går att äta (obs att den påminner om både odört, sprängört och vildpersilja som är giftiga). Växten har en anisliknande doft och smak. Stjälken blir hög och kraftig. Bladen är ljusgröna och stora, trekantiga och flikiga. Blommorna är vita. Den är som en stor lakritsdoftande hundkex med håriga blad.

Vi lär känna växten och först ut blev körvelbrännvin.
Man lägger bladen i glasburk och häller över brännvin så att det täcker bladen och låter stå i en vecka. Sen ska det silas och hällas på flaska.
Jag tycker tyvärr inte om sprit men någon annan får smaka och säga om den blir bra.

De här vackra brandliljorna, eller Risåstupporna som de kallas här, växter också bland all körvel.

Flokullans hätta


Det här är hättan till Flodadräkten. Den är av rött kläde och har påsömsbroderier och en röd virkad kant.

Blomsaft

Saft kan göras på mer än bara bär och frukt.

Recept på blomstersaft:

Ca 40 klasar syrénblom eller fläderblom (bara blommorna, inga blad eller kvistar)

2 liter vatten

1,5 kilo strösocker

2 lime, 2 citroner

1 påse, ca 30 gram, citronsyra (kan uteslutas)

Koka upp vatten och rör i socker.
Blanda blommor, med riven sköljd citrus och citrussaft och ev citronsyra.
Häll sockervattnet över blommorna, rör om, och låt det stå i kylskåpet 3-4 dagar.
Sila genom saftsil och häll upp på flaska.
Förvara kallt så håller några veckor. Eller frys in så håller det länge.

3 citroner

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i recept