Fullt hus på HV-skola

HV Skola. Foto: Saga Axberg Svensson

I helgen var det öppet hus på Handarbetets vänner skola på Djurgården i Stockholm. Skolan fokuserar på textilt handarbete som vävning, konstsömnad och stickning. Eleverna börjar med ett basår och går sedan vidare till år 1 och 2 av den högre textila hantverksutbildningen. I skolan visades bland annat alster från Basår och år 2. Väv- och broderiprojekt inspirerade av ränder och folkliga trasor respektive Lilli Zickermans samling och folkkonst visades i en gemensam utställning i Stora Galleriet.

Broderiprojekten skulle omfatta en kvadratmeter. Ett exempel på det var Franciska Helds applikationsbroderi ”Brukad” som broderats på maskin. Hon har arbetat med temat traditioner och bruksföremål, vilket gav resultatet av en lekfull kurbitsform som stolt visar upp sig för betraktaren men som samtidigt döljer något. Hon ville att de kantiga och oregelbundna formerna tillsammans skulle blomstra samt att motivet skulle berätta om hur det kan vara att skapa. Läs mer om Franciska och kolla hennes portfolio.

Vävar från HV Skola. Foto: Saga Axberg Svensson

Bland vävarna syntes bland annat en väv i formen av en tidning samt en trasmatta av naturligt lockig fårull. I vävsalarna fanns många pågående vävar att se och bland annat Katja Beckman (portfolio här) var i full fart med att väva en ljusgrå ullväv som ska bli ett beklädnadstyg. I färgeriet fanns Ane Löser på gång med att doppa en stor härva garn i en gigantisk gryta med sjudande färg.

– Näst intill allt garn som används på skolan färgas för hand för exakt rätt kulör, förklarar hon.

Yta och struktur. Foto: Saga Axberg Svensson

En annan utställning på skolan var alster från projektet ”Yta och struktur” där eleverna från år 1 fokuserat på kontraster i material och effekten av olika typer av bindningar genom att väva provbitar i enbart vita garner. Många hade även arbetat vidare med sina prover och efterbehandlat dem till exempel genom tvätt för att undersöka hur textilen betedde sig. Eleven Elsa Olsson, vars Super Mario-broderi vi tidigare skrivit om, visade en film som hon och Emilie Karlberg gjort, om livet som student på HV-skola.

Saga Axberg Svensson

Skrivet av: Saga Axberg Svensson Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged ,