Sy påsöm med Karin Holmberg!

Karin Holmbergs broderade munkjacka. Foto: Karin Holmberg

Karin Holmberg är broderistjärnan bakom Brodösens blogg. Hon gjorde succé för ett par år sedan när hon broderade på vardagliga och moderna plagg. Nu i dagarna kommer äntligen hennes första bok, Karins broderier. För att fira det bjuder Karin här på en beskrivning på hur du kan pimpa din munkjacka i Dala Floda-stil!

Sy påsöm på något

Påsömmen är en ganska gammal typ av broderi (1800-talet). Den förekommer i stort sett bara på dräkten från Floda i Dalarna, där de korta röda kvinnojackorna är överdådigt broderade med stora blommor och blad. Broderierna finns även på hättor, väskor och kjolfållar. Variationen på de dräkter som finns bevarade är ändå stor.

Man kan nästan se brodösens handstil, trots att man ofta använde samma mallar som man bytte sinsemellan. Namnet kommer av att man ”söm på”, det vill säga sydde på någonting. Idag är det inte lika vanligt att man äger en folkdräkt, eller härstammar från Floda för den delen. Men många använder munkjackor och jag tycker nog att man får sno mönster både här och var till sitt hantverk. Vill du brodera din egen tröja gör du såhär:

• Rita blommor och blad på lite kraftigare papper och klipp ut.

• Lägg mallarna på din tröja och rita av konturerna med en märkpenna.

• Fyll sedan i blombladen med dubbelsidig plattsöm. Det blir därmed lika mycket garn på baksidan som på framsidan, och broderiet blir fylligt och fint.

• Använd ett lite tjockare ullgarn, till exempel Brage eller Tuna. Arbeta inifrån mönsterformen och ut mot sidorna.

• Lägg stygnen tätt och försök få det att likna en riktig blomma (kolla hur bladnerverna ligger).

• Använd sybåge så mycket som möjligt, den förhindrar att tyget drar ihop sig.

• Rita upp de stora formerna först. De små blommorna och bladen lägger man till efter de stora är sydda. Sy så många du orkar, några stycken på ryggen eller en hel jacka full.

Lycka till!

Karin Holmberg

Karin Holmbergs broderade munkjacka. Foto: Karin Holmberg.

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , ,