Krokvuxet…

skedämnenIdag har jag tagit skedämnen till min demonstration på Täljfest på Sätergläntan i helgen (9-11 augusti). En av mina specialiteter har blivit att tälja riktigt stora slevar för bak, matlagning och servering. Det var en medveten försäljningsstrategi från min sida. Jag märkte att jag nästan aldrig använde träskedarna jag hade att äta med, däremot slet man på matlagningsslevarna dagligen, och alltid på en och samma favorit. Jag och min sambo använde alltid samma slev när vi lagade mat. När vi sedan råkade bryta av skaftet på den efter att ha haft den i tio år (den var ju prydligt daterad och signerad på baksidan av skaftet!) kändes det som en påtaglig förlust. Men vi fick helt enkelt börja slita på en annan slev istället.

Men det är också för att stora rejäla slevar helt enkelt är roligare att göra. Och jag minns hur det började. Jag och en slöjdarkamrat i Gävle, Ralph Öberg, var ute på en tur för att samla ris till någon slöjdaktivitet av något slag, kurs eller prova på aktivitet. Vi var ute på ett hygge en vacker, varm vårdag. När vi hade samlat varsin rejäl hög lade vi oss i en sluttning och drack kaffe och ljög för varandra. Och vi sade till varandra att just det här borde man göra oftare; njuta av en vårdag i lugn och ro, slöjda lite, ljuga lite, lyssna på fåglarna och vinden. I alla fall – när vi gick tillbaka så hittade jag ett perfekt slevämne i ett dike. Men det var verkligen ett rejält. Jag kommenterade det, men sade att det skulle bli för drygt att bära eftersom jag redan hade händerna fulla. Men Ralph sade att givetvis skulle jag ta med mig slevämnet. ”Ämnet ska du ta då du ser det”. Eller ankösten, som det kallas här i Hälsingland.

Så det blev att jag tog med mig ämnet, och det blev en fantastisk slev som rymde närmare två deciliter. Man behövde inte hålla på och smådutta i grytan utan tog man en full slev räckte det gott.

spoons

Skrivet av: niklas Publicerat i ahardslojdlife, class, nks, Okategoriserade | Tagged , ,