Uruguay

För ett år sedan så åkte jag till Uruguay, eller, ja, för ett år sedan så var jag på väg hem, det var en vulkan som låg som ett hot över Europa och jag var orolig och hade en klump i magen att jag skulle få stanna lite till, visst en vecka eller så till i Sydamerika skulle väl gjort gott, men efter att varit borta 5 månader innan i Österrike så ville jag bara hem och hem kom jag, utan problem.
Anledningen till varför jag var i Uruguay har jag kanske inte berättat, det var inte semester utan jag var med och avslutade ett av ABF JH’s internationella projekt som de har haft i Uruguay inom folkbildning, det var hur roligt som helst, fick se jättemycket som jag ännu inte riktigt har smält och träffa jättemånga trevliga personer.
Jag tänkte visa lite bilder i urval, fler finns här.
Vi var till ett center som hade jobbat mycket med projektet där det fanns olika micro-företag, dvs företagare som inte hade så mycket pengar så de fick med hjälp av detta center med lokaler som de fick vara i gratis, tillgång till internet, telefon m.m.
Denna man gjorde små lätta burkar av citrusskal, främst grapefrukt, som han torkade och brände på sedan, hur häftigt som helst, på denna bild så håller han på att göra en burk till en av oss:

Vi var på ett dagis där barnen kom från de lägre klasserna i samhället, vi hade med oss presenter från Sverige, leksaker och mjukdjur.
På detta dagis så har de bland annat cirklar i matlagning osv. under helgerna, ett jättefint ställe.
Hon som står och delar ut mjukdjuren heter Aida och var politisk flykting i Sverige så hon kunde prata svenska, språket var ett problem för mig eftersom jag inte kan någon spanska överhuvudtaget.

vi var och hälsade på en grupp pensionärer som bjöd på FANTASTISK mat och sjöng för oss, de hade diverse cirklar, främst bokcirklar, jag har ALDRIG kindpussats så mycket på en endaste dag som då ;D

Vi var också och hälsade på en anakistradio som arbetade med att sända positiva nyheter om slumområdet i Montevideo istället för att man bara skulle få höra negativa och tråkiga saker om det område man bor i.
De hade gamla ihopknölade affischer som ljuddämpning på väggarna och äggkartonger i taket, återbruk när det är som bäst!

vi skulle lära oss att dansa tango (jag vägrade dock eftersom jag är inte bekväm i sådant, men jag fotograferade de som gjorde det)

Vi blev bjuden på traditionell grillad mat av Jim, som var projektledare.
Eller mat grillad på traditionellt sätt om inte annat ;D

Jag åkte och hälsade på Siv Göransson, som är en textilkonstnär från Jämtland faktiskt!
Hon har bott i Uruguay sedan 1985, arbetar som designer och tovar de häftigaste sakerna, vi var i hennes ateljé/hem i Montevideo en hel eftermiddag, när hon kommer till Östersund så brukar hon hålla i cirklar för ABF JH, det är superroligt.

och sist men inte minst så fick de som i Uruguay varit ansvariga för projektet presenter från oss, vantar med Svenska och Uruguanska flaggan på, dessa stickade jag under tiden som jag var i Uruguay och blev klar bara dagen innan det att de skulle få dem, de var roliga att sticka, det första paret, haha, sedan så blev det mest drygt, men jag blev jättenöjd med resultatet!
Vi var ju där på vad som är deras höst så det passade perfekt att de fick vantar av oss :)

Sedan så hände jättemycket annat också såklart, vi åt gott, drack gott, träffade massor med inspirerande människor och fick vara med om mycket roligt och sådant som öppnar ögonen också för den delen, vi var en liten sväng i Argentina också (tar ju bara någon timme med båt).
Vi var på ett Carneval-museum som var super också.

Skrivet av: kamilla Publicerat i Äldre inlägg | Tagged , , ,