Förvåningen förvånar

Jag blir förvånad att någon blir förvånad över hur H&M behandlar sina fabriksanställda, på riktigt, du går och köper en tröja för 39:90 och förväntar dig då att det både är schyssta material samt att det är bra arbetsförhållanden?

Jag tycker att det är jättebra att det pratas om det, det behövs pratas om! Inte bara arbetsförhållanden utan allt som har med textilindustrin att göra, det finns bra alternativ och jag förstår, jag gör verkligen det, att en anser att en inte har råd att köpa en klänning för 1500 om en kan köpa tre för samma pris på H&M. Att sedan den klänning du då köpt för 1500 håller bättre än de tre á 500 kronor H&M förstår jag också att en har en tendens att blunda för.

Jag förstår också att alla inte har den ”stil” som andra handskläder ofta har, jag själv har mest haft problemet senaste åren att det är svårt att få tag på andra handskläder i min storlek.

Jag är inte bättre än de flesta andra, jag köper billiga kläder på H&M, jag tvättar mina kläder för ofta och jag har absolut en slit- och slängmentalitet som ofta ger mig själv dåligt samvete och ont i magen, men jag försöker, jag försöker att tänka när jag köper presenter till mina syskonbarn, jag köper så lite plast jag bara kan och i första hand handlar jag i andrahand.

Att köpa saker som håller är det primära, kvantitet är inte bättre än kvalitet och kommer aldrig vara, att vara försiktig med min egen ekonomi är självklart viktigt men att spara på moder jord är viktigare.

Men jag tillhör inte och kommer aldrig tillhöra (en ska aldrig säga aldrig) den grupp av människor som har fyra garderober med kläder de inte använder, i vår lilla familj har min sambo både fler par skor och mer kläder än vad jag har, jag använder nästan alltid samma kläder och köper jag nytt kräver det mycket tankeverksamhet från min sida, jag har en tendens att överkonsumera och det är jag medveten om, men den medvetenheten är just det, en medvetenhet.

Jag hade under ett års tid köpstopp på garn, vilket jag trodde skulle vara jättejobbigt, men det var inte det, jag bytte garn och använde det jag redan hade och hade jag inte något till just det projektet jag ville sticka fick det vänta och ville jag fortfarande sticka det när året var slut, ja, men då kunde jag köpa garn då. Det året lärde mig mycket och överkonsumtionen av garn är betydligt mindre, men det är väl så när en är kreativ, en behöver material att klappa på ibland.

Har ni tänkt på det när det gäller garn? Att det är så många som vill ha garner som är så billiga som möjligt, men en måste tänka längre.
Billiga garner kostar ofta mer än vad det kostar i rena pengar:

  • billigt material ger oftast sämre produkt
  • köpa garner via nätet tar kål på våra fina lokala garnbutiker
  • billiga material ger sämre arbetsförhållanden för fabriksanställda och levnadsförhållande för ulldjur
  • massor med andra saker jag inte kommer på nu, fyll gärna på listan!

Därför uppmanar jag till att vi ALLA i November tänker på naturen lite extra, vilket i sin tur kanske gör att vi tänker lite extra på naturen resten av livet också!

Så Naturmaterial, Andra Hand, Ekologi, Rättvist och Kärlek!

(Har ni sett Wovember, jag älskar det)

Skrivet av: kamilla Publicerat i Äldre inlägg | Tagged , , , , ,