Garnsnobberi

Jag vill ha garner som lever, garner som är bra, som har struktur och själ, jag vill ha garner i färger som jag tycker om och jag vill ha garner som kommer från djur jag kan besöka, jag vill kunna studera ursprunget, varifrån kommer fibrerna? Hur har djuren det? Vilken process används när garner färgas? Hur transporteras fibrerna om djuren inte kommer från Sverige? Hur transporteras det inom Sverige?

Jag vill stötta småföretagare, svenska bönder, svenska spinnare, independent företag, vi har många sådana i Sverige.

Jag tycker att det är dags att vi sätter lite press på våra garnproducenter, det är dags att det berättas varifrån våra garner kommer och hur mycket de egentligen kostar.

Jag älskar garn, jag älskar att klappa på garn, känna strukturer, se lyster, lukta på garn.

 

Det här är garnsnobberi, på bästa sätt, för jag bryr mig inte bara om mitt eget njutande, jag bryr mig också om miljön och producenterna.

Ja, vad kostar ditt garn egentligen?

De flesta jag känner köper garn som i gemenemans ögon ses som dyrt, jag har en salig blandning bland mina egna garner med riktigt dyra kvalitetsgarner från små producenter till 100% rivig ull från större producenter och det har de flesta andra också.

Jag ser att många efterlyser billiga garner. Det har jag förståelse för, jag har varit arbetslös och levt på existensminimum, jag har varit nybörjare inom stickning och inte tyckt att det varit värt att köpa dyra garner för att jag inte vet om det blir bra.

Men vi kan ta exempel som är rätt relevant i dagens sticksverige.

Du köper garn från Turkiet, det är billigt och du får en SUPERSNABB leverans, ett nystan kanske kostar 5 kronor, du har gjort ett klipp.
Av dessa 5 kronor, hur mycket tror du att arbetarna i fabriken får av det, hur mycket tror du att fiberproducenterna får (fåruppfödare och dylikt)?
Hur pass bra tror du att djur som knappt producerar någon inkomst får det?
Vi vet ju alla hur dåligt det är ur miljösynpunkt att flyga, är det då rimligt att du låter dina garner göra det? Enda chansen att få dina garner från Turkiet på 2 dagar är att de flygs.
Garnerna är sällan heller av bästa kvalitet.

Jag är nybörjare och känner att jag inte vill förstöra bra garn!
Du är nybörjare och därför bör det ta längre tid för dig att sticka än vad det gör för mig, varför ska du då lägga din tid på garner i dålig kvalitet? Det värsta som kan hända är att du får repa upp allt och sticka om det, vilket kvalitetsgarner ofta hanterar bättre än garner med sämre kvalitet. Sedan håller det stickade plagget också bättre med garn av bra kvalitet än de i sämre.

Jag har inte råd att köpa massor med fina dyra garner.
Som sagt, jag har förståelse för det, men bra garner måste inte nödvändigtvis vara garner som är dyra, det finns en andrahands marknad för garn, det finns loppisar att köpa garn på, det finns bra garner som du kan köpa i butik som inte är jättedyra.

 

Det här är inte offentlig utskällning till alla som köper billiga garner, det är en uppmaning att fundera på vad garnerna egentligen kostar.

Att välja att bara handla på nätet utanför Sverige kostar oss svenska producenter, lokala garnbutiker och lyckan att få klämma på garner.

Skrivet av: kamilla Publicerat i Äldre inlägg