Och vinnarna är!

Efter en lång dag var juryn överens. Av alla fantastiska bidrag som kom in i Hemslöjdens broderitävling hade man valt ut femton bidrag som på ett oväntat, kreativt och spännande sätt svarade på tävlingens tema: Kan man rädda världen med ett broderi?

Läs mer

Snart tillkännages vinnaren…

…under tiden kan man passa på att läsa senaste numret av tidningen Hemslöjd.

Ett helt nummer om broderi.

Läs mer om tidningen

Senaste numret från Tidningen Hemslöjd. Foto Jonas Tetzlaff

Senaste numret, Tidningen Hemslöjd.
Foto Jonas Tetzlaff

 

Vinnaren ska utses

Idag träffas juryn och utser de vinnande bidragen i tävlingen! Spännande spännande…

Juryn består av Svensk Slöjds butikschef Filippa Bellander, Tidningen Hemslöjds chefredaktör Malin Vessby, Professor i Textil Otto Von Busch samt Trendexpert Stefan Nilsson.

Tävlingens jury utser vinnaren

Tävlingens jury utser vinnaren

Fortsätt brodera för en bättre värld!

Broderad kavaj

Tack alla som deltagit i Hemslöjdens broderitävling. Idag, den 2 augusti, är tävlingens  sista dagen. Fortsätt att följa oss på bloggen, i september presenteras vinnarna!

Fler broderiutmaningar tipsar Broderiakademin om på sin hemsida. Bland annat kan man fram till den 15 september brodera Knotted Gun, skulpturen som skapades av Carl Fredrik Reuterswärd efter en uppmaning av Yoko Ono, kort efter mordet på John Lennon. Såväl mönster som närmare instruktioner hittar du här.

KnottedGun_embroidery

Om inte annat finns många kurser att gå, håll koll på slöjdkalendern på Allt om hemslöjd. 

 

 

 

Världsbroderidagen

Broderi och foto Sarah Walton

Broderi och foto Sarah Walton

År 2011 tog en av Broderiakademins lokalgrupper initiativet till att instifta en dag för att fira broderiet. Världsbroderidagen infaller numera varje år den 30 juli – mitt i den härliga svenska sommaren!

”Vi vill uppmärksamma broderiet som fri skapande handling, som kan leda till fria, kreativa tankar och idéer. Vi vill knyta samman våra broderitrådar från en nordlig privilegierad del av världen med stygn som sys av broderande systrar och bröder jorden runt.

Vi vill vara en del av en lustfyllt skapande fredsrörelse.

Gör den 30 juli till en skapande dag för fred, frihet och jämlikhet.”

Det är Broderiakademins lokalgrupp Skåne SY-d, med Kerstin Nettelblad i spetsen, som ligger bakom initiativet. Vi hoppas att alla som uppskattar broderi vill vara med och fira dagen – i stort eller smått, offentligt eller hemma! Läs hela manifestet här. 

Hållbar konsumtion och Precious trash

 

Foto Johanna Törnqvist

Foto Johanna Törnqvist

Miljömärkningen Svanen har en tävling Nordic Art Insight, som handlar om ”…de viktigaste utmaningarna i dag är hur man ska nå en hållbar konsumtion, som lever upp till klimatmål samt en rättvis fördelning av jordens resurser”. Finalisterna är utsedda och det är fritt fram att rösta.

Bland annat har konstnären Johanna Törnqvist gjort en klänning i återvunnet material, baserad på en familjs konsumtion av kaffe och pasta under två månader. Klänningen är veckad och sydd med samma precision som haute couture. Johanna vill visa hur man kan använda fula oädla material och göra något värdefullt av dem. Hon vill visa att det går att leva hållbart och rädda världen samtidigt som man har kvar glamouren. ”På det sätt som vårt samhälle utvecklas kan jag föreställa mig att det kommer invaderas av organiska divor i framtiden, skriver Johanna i sin beskrivning av klänningen”.

De andra bidragen berör allt från papperskonsumtion till att vi faktiskt kan välja vad vi ser. Läs mer på artnordic.org

 

Hemslöjden och hållbarhet

Foto Green designs

Foto Green designs

Sveriges hemslöjdskonsulenter är specialister på en rad olika områden inom slöjd, hemslöjd och hantverk. De kan allt från tekniker och material till hållbara, miljövänliga alternativ. De har alltså mycket viktigt och matnyttigt att dela med sig av, vilket de också gör på Slöjd håller. Man kan bland annat läsa om material, hållbarhet samt vård och skötsel av t ex ylletröjor.

På Bok och bibliotek, 2012, ordnade Hemslöjden en rad olika samtal. Ett av dem handlade om hållbarhet och finns att titta på här.

Men vad ska vi göra då för att rädda världen?  Hemslöjdskonsulent Lars Petterson skriver så här i bloggen på Slöjd håller:

”Lösningen finns, enligt Stefan Edman, i en vanlig eka.Där vi sitter i en roddbåt med två åror. Den ena åran symboliserar ny ”grön” teknik. Men om man bara ror med en åra går det bara runt i en cirkel. För att hålla en stadig kurs mot ett hållbart samhälle behöver man ro även med den andra åran, som är ”varsam livsstil”. För att den åran ska göra att vi rör oss framåt ska den röras av krafter som finns i en effektiv konsumtion i form av bland annat miljömärkta varor, men även av icke materiell konsumtion som t ex kultur. Hela kulturområdet är för det mesta lite snällare ut ett hållbarhetsperspektiv än att köpa saker.

Slöjda mer! Gå en kurs! Sjung i kör! Gå på teater, bio och konserter! I slöjden möter du förnyelsebara naturmaterial och kunskaper om hur du, utan att förbruka mer energi än nödvändigt, gör,  lagar och återbrukar saker”.