Att virka en kniv

går inte. Men att tälja en virknål funkar fint. Åtminstone en sån här fet. Såga till en träbit. Ca 3 cm i diameter och 15 cm lång.
sawing

wood

wooden needle
Tälj lite. Såga lite. Forma till virknål. Sandpappra.

knife

crochet
Riv remsor av tyg. Gamla lakan eller liknande. Riv dem ca 3-4 cm breda. Knyt ihop remsorna. Virka.

hand

Ta virknålen och de rivna trasorna.virkad korg

Lägg upp 3 luftmaskor. Slut dem till en ring och virka runt med fasta maskor. Öka hela tiden med maskor så att det blir en lagom stor, platt botten. Virka sen utan ökningar så hög du vill att korgen ska vara.

Omtappning

bild 5

När 10 dagar gått tappade vi om ölen och nu ska den jäsa några veckor ytterligare tills vi tappar upp den på flaskor. Hittills smakar den gott.

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i mat
| Märkt ,

Hembryggeri

desinficera
Att brygga öl är lättare och blir godare än många tror. Fler skulle brygga hemma om de visste. Du behöver bara malt, humle och jäst. Jag och min bror har bryggt vår andra öl. En imperial stout.
malten
Man bestämmer sig för vilken sorts öl man vill göra och skaffar ett recept. Det finns mycket på nätet, man kan testa sig fram och mixa, göra sina egna varianter. Bryggningen sker i fem steg; mäskning, lakning, kokning, kylning och jäsning.
schema
Fasttejpat schema på arbetsbänk. Yes.
kaffemalt
Vi gör en coffee stout och blandade sex olika maltsorter.
malt kopia
malt
Man blandar alltså malt. Krossad malt blandas med vatten. Det kallas mäskning. En mäsk är en blandning av krossad malt och vatten. Under mäskningen ska stärkelsen i malten omvandlas till jäsbart socker.
lakning
Efter mäskningssteget följer lakningssteget. Då lakar man ur det som är kvar i mäsken med hjälp av varmt vatten. Man skiljer vörten från draven. Vörten kommer att bli öl. Dravet kan man t.ex. baka bröd på.
kokning
kok
Kokning.
louven
Här är vår förra öl. En tjeckisk pilsner. När ölen kokats ska den kylas. Vi har byggt en vörtkyl av kopparrör. Sen låter man ölen jäsa. Den får stå och jäsa en omgång tills man tappar om den och så får den jäsa en omgång till. Tillslut tappar man upp den på flaska. I stora drag ser processen ut så.
drav
bread
Här är vårt bröd vi bakade på dravet.

Skrivet av: Handarbetaren
Publicerat i mat
| Märkt