Ute nu: Blommor och bin

De senaste 30 åren har hälften av jordens arter utrotats. Bland dem många svenska sommarblommor. Men gamla tiders lieslåtter kan faktiskt vända utvecklingen. Hemslöjd träffar smederna och biologerna som slipar lien för mångfalden.

Idag återstår bara runt två promille av 1800-talets tre miljoner hektar ängsmark i Sverige. Tommy Lennartson är forskare på Centrum för biologisk mångfald i Uppsala.
– Det finns inga genvägar. För att hålla i liv i jordbrukslandskapets biologiska mångfald är det helt avgörande att vi också håller liv i gamla slåtter- och betesmarker, säger han. Hemslöjds Malin Vessby berättar hur du smider och slipar din lie och slår din äng.

Honungsbina hotas allvarligt av vårt moderna jord- och skogsbruk. Men även utformningen på bikupan kan spela roll för hur de mår. I Hemslöjd träffar författaren Lotte Möller biodlaren Hannes Bonhoff som bygger bikupor efter binas egna önskemål.

Journalisten Elin Unnes har gått till botten med myten om den omtyckta folkvisan Uti vår hage. Hon undersöker om texten i själva verket döljer ett förtäckt recept på en hemgjord abort. Bland örtmedicin, myter och förrädiskt blå bär hittar hon ett oväntat och skrämmande svar.

Textilkonstnären Eva Davidsson reste till Mexiko och föll handlöst för de färgsprakande broderierna på kvinnors blusar i delstaten Oaxaca. Men var det inte något märkligt bekant över dem? I Skåne hittade hon förbluffande likheter bland gamla allmogebroderier.
– Många vill få det till att vi är så olika och vill slåss för att bevara det svenska men det går inte att dra gränser på det viset, säger hon.

Dessutom berättar vi kondomens långa historia – från fårtarmar och sköldpaddsskal till slit och släng – och tar med läsaren till blommande apelsinlundar i Libanon, de stora modehusen i Paris och tipsar om hur bivax kan hjälpa dig att plastbanta i köket.

Nya numret av Hemslöjd når prenumeranterna den 29 maj och finns ute i Pressbyrån från den 4 juni. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk. Teckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.

 

Nytt nummer: Försvar

Beredskapsstickning, syjuntor och preppers som förbereder sig inför apokalypsen. I nya numret av Hemslöjd rustar vi oss för framtidens kriser och drar en lans för det handgjorda. Temat är Försvar.

Intresset för krisberedskap och prepping ökar alltmer. Hemslöjd har träffat experter på zombieöverlevnad, civilförsvar och hemberedskap för att reda ut vilka hantverkstekniker som är viktigast när apokalypsen kommer.

Syjuntor beskrivs ofta nedlåtande som rum för skvaller. Men Hemslöjd tecknar en annan bild. Besök tankesmedjor som lagt grunden till vår syn på global rättvisa. Kliv in i kvinnorum som påverkat hela Sveriges utveckling.

Utmattningssyndrom är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige idag. Samtidigt är okunskapen om diagnosen fortfarande stor. Maja Delborn gick in i väggen när hon var 19 år. Nu tar hon till nål och tråd mot fördomarna.

Sverige får snart sin första mästare i rustningssmide på hundratals år. Smeden Albert Collins drog igång en insamling via crowdfunding. På en månad fick han ihop 300 000 kronor.
– Det finns ett internationellt intresse för det här, berättar han i Hemslöjd.

Duffel, cardigan, trenchcoat och den klassiska stickade ollen. Våra garderober vimlar av plagg som har sitt ursprung på slagfältet. Men varför har just militären så ofta legat bakom utvecklingen av nya plagg?

I nordöstra Thailand har en grupp kvinnor tröttnat på att gruvbolag förgiftar omgivningen. Med livet som insats protesterar de mot miljöförstöringen. Motståndet finansieras med halsdukar vävda av handspunnen bomull.

Dessutom tar vi reda på varför Försvarsmakten slutat köpa svenskproducerat, träffar bildhuggaren som snöade in på Sveriges riksvapen och Dockmakaren Nasrin Barati som vill att vi alla ska lägga ned vapnen.

Nya numret av Hemslöjd når prenumeranterna den 3 april och finns ute i Pressbyrån från den 9 april. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk. Teckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.

Möjligheternas material

Näverslöjd av Emma Dahlqvist. Foto: Ylva Sundgren

Drottningar, tronföljare och rena överraskningar. Näverslöjden var uträknad. Nu är den tillbaka. Läs Hemslöjds nya temanummer om näver.

»Jag gör inte som andra. Jag har aldrig gjort det.« Möt Karin Lundholm. Den motvilliga näverdrottningen tänker aldrig ge sig.

Vad är egentligen grejen med björkbark? Designhögskolestudenten Emma Dahlqvist experimenterade med laser, vikningar och frasigt spill från industrin. Plötsligt var hon fast.

I århundraden var det självklart att täta hustak med näver. Sen tog plast och plåt över. Men har nävern någon plats inom modern arkitektur?

Fattigmanskost eller lyxmacka för hipstrar. Åsikterna om barkbröd har alltid gått isär. Är det värt att barka en hel tall för 300 gram mjöl med skogssmak?

»Det jag har att säga är som att svära i kyrkan.« Efter tio års forskning har Rose Ericsson svaret på varför det ljugits om näversöm i alla år.

Reliefer av näverflak med husdjur som motiv. Lina Eriksson ser horisonten i björkens lenticeller och briljerar med byggda bilder.

Rutig statusteknik engagerar. På ena sidan gränsen är näverstickningen rödlistad. På andra sidan klirrar stickorna för fullt. Hur kan det vara så olika?

Läs också om näverbrevens rop på hjälp, takkronor av björkticka, burkar av rönnbark och två solröda segel som styr bort ifrån land. Hemslöjds nya nummer om näver är ute 6 februari.

Nya numret når prenumeranterna vecka 6 och finns ute i Pressbyrån från den 12 februari. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk. Teckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.

Nytt nummer ute nu!

Per Helldorff. Foto: Sara Mac Key.

Dokumentärvirkning, livmödrar och män i blomsterkrans. Temat är rundgång i nya numret av Hemslöjd.

Tagetes för skönhetens skull. Kryddiga örter för doften. I Saudiarabiens bergstrakter är blomsterkrans ett vardagsplagg för män.

Vad har livmödrar och äggstockar gemensamt med kurbits? Shamiran Adam broderar ut svaret.

Perfekt balans och dans i fötterna. Domarna och medaljörerna i årets spinn-SM vet vad som krävs för ädlaste medalj. Hemslöjd lär ut hur du spinner guld.

Modeindustrins klimatpåverkan är lika stor som hela flygsektorn. Lappa och laga har gått från att vara särintresse och hobby, till absolut nödvändighet. Igen.

Folkkonstnären Per Helldorff ser dans och sinnlighet i vippbrädor, vevar och kugghjul. Men varför får han bara göra ett mekaniskt underverk om året?

Nu har den broderade bonaden återuppstått – igen. Det gör den hela tiden. Varje generation sätter sömmade ord på sin samtid. Hemslöjd förklarar varför.

Samiska trummor har bränts på bål och ägarna riskerat dödsstraff. Men än idag uppmanas slöjdare att hålla sig borta från trumman. Hur kan det komma sig?

Dessutom: Dokumentärvirkerskan Liisa Hietanen virkar av sina grannar; svarvarverkstaden där inte ett enda verktyg drivs av el; och pinnplockerskans insikt – allt i senaste numret av Hemslöjd.

Nya numret når prenumeranterna vecka 49 och finns ute i Pressbyrån från den 11 december. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk. Teckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.

Tråden – nytt nummer ute nu!

Håriga slingor, sakliga kanslistygn och rusig bottensöm. Stygn fyllda med patos, protest och passion. Hemslöjds nya temanummer handlar om Tråden.

Ketchupeffekten överrumplade henne. Efter att ha strävat på i motvind i fyrtio år var hon van att få försvara sitt yrkesval, sin nål och tråd. Sedan exploderade det. Nu rycker hela världen i Britta Marakatt-Labba.

Slamrande manicker från seklets början och maskiner som lagas med björntråd. Ändå står konstvävare och stora klädmärken i kö hos Wålstedts spinneri. »Vi kan göra allt«, säger Sonia Bush ödmjukt.

I en klädkammare i Solna har Stig Svensson sin ateljé. Här böjer, knipsar och tvinnar han metalltråd. Hans förebilder hörde en gång till samhällets utstötta. Nu vill han ära dem som äras bör.

När palestinska och israeliska kvinnor samarbetar, måste det ibland ske i det fördolda. Till och med något så oskyldigt som att brodera tillsammans kan vara farligt. Ändå spirar både vänskap och hopp i ett vardagsrum nära Hebron.

Hur skulle du berätta om dig själv? Utrustade med nål, tråd och mycket självdistans grep sig tio kvinnor an uppgiften. Nu är deras sömmade selfies redo att möta omvärlden.

Redan de gamla vikingarna gjorde rep av lindbast. Idag är kunskapen utdöende. Hemslöjd har följt slöjdaren Jonas Hasselrot i hans jakt på bast – på väg mot rep.

Dessutom skriver Amanda Svensson om sitt farväl till stickningen, Karin Derland bjuder på en beskrivning till en broderad nyckelring och så träffar vi tio kvinnor som skapat självporträtt med nål och tråd – i senaste numret av Hemslöjd.

Nya numret når prenumeranterna vecka 41 och finns ute i Pressbyrån från den 16 oktober. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk. Teckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.

Nytt nummer: Vård, skola, omsorg

Stjärntröjor, svepningar och knivterapi. Hemslöjd ser »vård, skola, omsorg« med nya ögon.

Hur många blå tossor tål Sverige? Det frågar sig Astrid Lycken varje dag när hemtjänsten besökt henne och ännu en gång lämnat kvar ett par skoskydd av plast i hallen. Sedan tar hon sig an slöseriet.

Det blåser nya vindar i slöjdsalen. Hemslöjd har ställt sig vid hyvelbänken och synar de värderingar som styr dagens skolslöjd. Håller det på att gå åt pipan?

På Madagaskar vävs svepningar till de döda för hand av hemspunnet silke. Men det gäller att väva sitt finaste, annars kan förfäder svara med ilska.

Slöjdaren Jonatan Malm vill se världen vända sig till slöjden för terapi. Hemslöjd bad honom att lägga sig på sin egenhändigt handhyvlade divan för analys. Hans slöjdterapeutiska tolvstegsprogram hittar du här.

I tvåhundra år var stjärntröjorna bortglömda. Sedan kom den danska stickningsgurun Vivian Høxbro förbi. Nu lever berättelsen om den märkvärdigt mönstrade stickningen vidare.

Hampa och indigo, köld och fattigdom formade den numera världsberömda japanska lagningstekniken boro. Hade det inte varit för en enda man hade alltihop fallit i glömska.

Dessutom: Garner nystas och stickorna glöder på landets häkten och anstalter. Hemslöjd besöker formidabla Formverkstan och det är dags att sätta glittrande paljetter i armhålan. Läs nya temanumret Vård, skola, omsorg.

 

Nytt nummer – Sport!

Hemslöjd tar bollen med ett nytt temanummer om Sport. Inför stundande VM tar vi oss in på Pakistans fotbollsfabriker, bjuder på handtäljda FC Rosengård och ber sportjournalisten Erik Niva dra igång symaskinen.

När elitfotbollspelare väljer boll, tar de hellre en som är sydd för hand än på maskin. Form och ytterhölje påverkar balans och bollbana. Hemslöjds redaktör Maria Diedrichs har lyckats ta sig in på Pakistans svårforcerade fotbollsfabriker. Därifrån berättar hon en skakande historia om sömmar och hantverk som sällan hamnar i mediernas rampljus. Se bilder inifrån fabriken här.

Gör fotbollen verkligen avtryck i samhällets alla delar? Det påstår sportjournalisten Erik Niva. Nu plockar han fram symaskinen för att bevisa sin tes.

Hazel Tindall kan sticka 262 maskor på tre minuter. Hemslöjd reste till Shetland för att träffa en världsrekordhållare som lärde sig sticka innan hon kunde läsa. Men bakom hennes bragd gömmer sig en historia om fattigdom, maktlöshet och en glödande kärlek till Fair Isle-mönster. Se hennes rekordsnabba stickning här och läs hela historien i tidningen.

Dagens skidor har slående likheter med 5000 år gamla, handkluvna laggar fyndade i en myr. Hemslöjd lotsar dig in bland björkar, tjurtallar och kommande vinters glid på pudersnö.

Efter femtio år i verkstaden har mästarnas mästare slutat tävla. Numera undviker Kennet Williamsson utställningar och museum. Målet är anonym keramik. Hemslöjd har fått en exklusiv intervju och frågat varför.

Dessutom bjuder detta Sport-nummer på broderade tennisracketar, handtäljda pingisracketar och Guld-Stina Nilsson som avslöjar varför hon broderar.

Nya numret når prenumeranterna vecka 21 och finns ute i Pressbyrån från den 29 maj. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk. Teckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.

 

Skrivet av: Redaktionen
Publicerat i Hemslöjd

Nytt nummer: Stickspår

Mästerliga maskor, tändstickstavlor och igelkottaskinn. Nya numret av Hemslöjd drar ut stickor och tar läsaren med till skotska högländerna, Sápmi, Bohuslän och Tadzjikistan.

Han är en av de tongivande konstnärerna i Sápmi, men extremt restriktiv med att låta sig intervjuas. I Perisak Juusos slöjd möts respekt, revolution och filosofi. Duodjisamlarna slåss om hans kåsor, knivar och smycken. Hemslöjd har fått en exklusiv intervju!

Lägg din fritid på att bygga tändstickstavlor. Det sa 1940-talets politiker och folkbildare till dåtidens arbetare. De såg risker med den nyvunna fritid som uppstod i semesterns kölvatten. Sven Teglund skriver folkhemshistoria och avslöjar bluffen om Bodens fästning.

Legendariska formgivaren Britt-Marie Christoffersson har gjort mer för stickningen här i landet än de allra flesta. Strukturerat och målmedvetet har hon sökt lösning på lösning, möjlighet efter möjlighet. Är hon Sveriges mest ofrivilliga forskare?

– När du täljer i trä måste du tänka som en poet. Då kommer bilderna av sig själva, säger Mirhalim Yahyoev om det uråldriga bildhuggarhantverk som förs vidare i Sidenvägens Tadzjikistan.

Varje år föds 7 000 barn för tidigt i Sverige. Många blir kvar på sjukhus under lång tid. Hemslöjd har träffat eldsjälarna som vet vad en sparkdräkt i rätt storlek kan betyda.

Dessutom reder vi ut sanningen om det igelkottaskinn som visans gubbe fick uti ändanom, träffar den trendsättande, skotska stickningsentreprenören Kate Davis och fördjupar oss i mönsterstickningens matematik, rosenhäckar och vildäpplen. Sticka och brinn med Hemslöjd!

Nya numret når prenumeranterna vecka 13 och finns ute i Pressbyrån från den 3 april. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk. Teckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.

Dockmakaren och dansösen

Thomas Lundqvists dockor är handgjorda från topp till tå. Han har utvecklat en egen teknik med inspiration från den japanska Bunraku-teatern. Med täljkniv, musselskal och intrikata trådar ger han liv åt dansöser, monster och andra unika karaktärer. Möt honom i Hemslöjd 1/2018.

Foto och redigering: Sofia Runarsdotter.

Skrivet av: Maria Diedrichs
Publicerat i Hemslöjd

Nytt nummer: Anatomi

Tanken på kadaver, kotor och hjärnsubstans får många att rysa. Men det går att virka, tälja och brodera sig över den tröskeln. I det här numret träffar vi slöjdare som tar sig an kroppen, livet och döden.

Hon lämnade ryska armén för kärleken i Sverige, lärde sig ett helt nytt hantverk och gör nu succé med sina filtade figurer. I nya numret av Hemslöjd träffar vi konstnären, militären och nåltovaren Tatiana Jonasson.

Feta fårskinn, patentstickning och ljusvekesgarn. Före de massproducerade mensskyddens tid fick kvinnor reda sig själva. Journalisten Anna Hellsten har följt den röda tråden bakåt genom historien för att ta reda på vad som funkade.

Kunskap, starkt psyke och minst 20 hjortskallar. Det är en del av det som behövs för att slutföra ett uppdrag som nyligen landade på garvaren Helena Gjaerums bord. Hemslöjds Axel Norén och Sara Mac Key träffade henne i Undersåker där hon var mitt i färd med att flå några mårdar.
– Det första snittet är alltid värst, kommenterar hon.

Juana Gómez, från Santiago i Chile, broderar kroppens inre system på självporträtt hon tryckt upp på linneväv. Det är ett sätt för henne att närma sig sin egen skörhet – det faktum att hon består av kött och blod. Samtidigt vill hon visa upp det som döljs under vår hud: människans inre skönhet.
– Jag är som besatt av blodomloppet, lymfsystemet och nervtrådarna.

Dessutom träffar vi dockmakaren Thomas Lundqvist bakom den fascinerande figurteatern Svarta Katten (se hans dockor dansa och grimasera här). Han har utvecklat en egen teknik för att få sina handgjorda dockor att dansa, grimasera och till och med spruta eld.  Handkirurgen Göran Lundborg berättar om sin forskning kring handens betydelse i en digitaliserad värld, Stina Stoor skriver krönika om att tälja text och Ivar Andersen och Alexander Mahmoud möter skedkonstnären Marie Eklund.

Nya numret når prenumeranterna 7 februari och finns ute i Pressbyrån från 13 februari. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk. Teckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.

Täljda figurer av Clara Dackenberg, foto: David Dahlberg. Broderat självporträtt av Juana Gómez, foto: Juana Gómez. Dockmakeri av Thomas Lundqvist på Svarta Katten, foto: Sofia Runarsdotter. Fågelkonservatorn, foto: Fredrik Jalhed.