Samtal om naturlig färgning

Färgprover av Lina Sofia LundinKom till ABF i Stockholm imorgon! Klockan 18:00 vankas det ett spännande samtal mellan Hemslöjds redaktör Maria Diedrichs och Lina Sofia Lundin, författare till boken Naturlig färgning, om att vända ryggen till klädindustrin och om naturlig färgning som ett politiskt ställningstagande med potential att förändra våra invanda föreställningar och bana väg för nya system.

Tänk om varje människa skulle färga sina kläder med sin egen kompost. För att tillverka ett kilo vanliga t-shirts går det åt tre kilo kemikalier. Nyligen hittade Kemikalieinspektionen 350 olika hälso- och miljöfarliga ämnen i vanliga textilier och bland de värsta bovarna hittas färgämnena. Men det finns alternativ.

I sin nya bok Naturlig färgning berättar konstnären och pedagogen Lina Sofia Lundin om hur var och en kan färga sina kläder själv med hjälp av vanligt matavfall. Skal, kärnor och terester blir till mönster och färger på klänningar och tröjor. Allt du behöver är en diskbänk och en spis.

Mer info om samtalet här.

Maria Diedrichs

Skrivet av: Maria Diedrichs Publicerat i Hemslöjd