Fashion Revolution Day

20140305-_MG_6090

Foto: Karim Mostafa

Vem har sytt dina kläder? Vem har spunnit tråden och odlat råmaterialet? Idag bär somliga sina kläder ut och in så att lapparna om var plagget är tillverkat syns. Det är för att uppmärksamma Fashion Revolution Day, årsdagen av katastrofen i Bangladesh, när textilfabriken Rana Plaza kollapsade.

Sverige är en av många storköpare av kläder från Bangladesh. ”2012–2013 importerade vi kläder med lappen Made in Bangladesh för 4,5 miljarder” skrev frilansjournalisten Jenny Gustafsson i ett reportage från Bangladesh i Hemslöjd 4/2014. Där berättade hon tillsammans med fotografen Karim Mostafa, också att vävning av Jamdanityg, ett skirt nästan genomskinligt sarityg, var ett av få alternativ till klädindustrin för människor som saknade utbildning i Dhaka-förstaden Rupshie. Lönen var inte mycket bättre, men de kunde iallafall arbeta i små verkstäder nära hemmet, istället för att pendla långa vägar till fabriker som den som rasade för två år sedan.

– Det här är ett bättre yrke. För mig är det viktigaste att se hur ett konstverk skapas av mina egna händer. Jag gör något med mitt intellekt – det här är en kreativ process till skillnad från klädfabrikerna, förklarade Shahinul, en av vävarna i reportaget.

20140305-_MG_6309

Foto: Karim Mostafa

Maria Diedrichs

Skrivet av: Maria Diedrichs Publicerat i Hemslöjd