Möjligheternas material

Näverslöjd av Emma Dahlqvist. Foto: Ylva Sundgren

Drottningar, tronföljare och rena överraskningar. Näverslöjden var uträknad. Nu är den tillbaka. Läs Hemslöjds nya temanummer om näver.

»Jag gör inte som andra. Jag har aldrig gjort det.« Möt Karin Lundholm. Den motvilliga näverdrottningen tänker aldrig ge sig.

Vad är egentligen grejen med björkbark? Designhögskolestudenten Emma Dahlqvist experimenterade med laser, vikningar och frasigt spill från industrin. Plötsligt var hon fast.

I århundraden var det självklart att täta hustak med näver. Sen tog plast och plåt över. Men har nävern någon plats inom modern arkitektur?

Fattigmanskost eller lyxmacka för hipstrar. Åsikterna om barkbröd har alltid gått isär. Är det värt att barka en hel tall för 300 gram mjöl med skogssmak?

»Det jag har att säga är som att svära i kyrkan.« Efter tio års forskning har Rose Ericsson svaret på varför det ljugits om näversöm i alla år.

Reliefer av näverflak med husdjur som motiv. Lina Eriksson ser horisonten i björkens lenticeller och briljerar med byggda bilder.

Rutig statusteknik engagerar. På ena sidan gränsen är näverstickningen rödlistad. På andra sidan klirrar stickorna för fullt. Hur kan det vara så olika?

Läs också om näverbrevens rop på hjälp, takkronor av björkticka, burkar av rönnbark och två solröda segel som styr bort ifrån land. Hemslöjds nya nummer om näver är ute 6 februari.

Nya numret når prenumeranterna vecka 6 och finns ute i Pressbyrån från den 12 februari. Du kan också köpa digitala lösnummer genom appen Qiozk. Teckna din prenumeration här så får du alltid tidningen först av alla.

Maria Diedrichs

Skrivet av: Maria Diedrichs Publicerat i Hemslöjd | Tagged , , , , ,