Gör om, gör nytt

Hemslöjd – Gör om gör nytt Nya numret av Hemslöjd utnämner lappa och laga till det mest samtida och banbrytande man kan syssla med. Vi träffar människor som ser möjligheter där andra ser skrot, i Japan, Sydafrika, Stockholm och Råneå.

För somliga är återbruk en estetik eller en trend. För andra är det en ideologi och ett sätt att leva. Po Tidholm har träffat Andreas Johansson, som har tagit återbrukandet till nya höjder. Inget är för stort eller för litet att tas till vara. Allt från mutter och skruv till vagnar, möbler och hela hus finner nya användningsområden på hans gård norr om Luleå.

Textilformgivarna Katarina Brieditis och Katarina Evans gör matta efter matta av bortkastade kläder och tygspill från industrin. Utan att väva och utan att använda samma teknik två gånger om. De vill förändra världen. Sannolikt kommer de att lyckas. I oktober ställs hela projektet ut på Färgfabriken i Stockholm.

»Jag har två arbetsredskap i min vardag. Min penna och min broderinål«. Så skriver Nina Björk i sin krönika. Hon berättar om kvinnokraft som inte alls förspills. Om korsstygn som ett sätt att hålla sig förankrad i verkligheten och som ett motstånd mot tillväxtvurmer och konsumism.

Men kan återbruk verkligen göra någon skillnad för den globala miljön? Eller är det bara ett tidsfördriv och ett sätt att stilla sitt samvete utan att egentligen uppoffra något? Vi ställer frågan till tre ledande miljöexperter inom olika fält och får överraskande samstämmiga svar.

Nya numret av Hemslöjd är det första med nya chefredaktören Malin Vessby vid rodret. Malin Vessby är välkänd inom form- och designvärlden, inte minst efter många år som konsthantverksskribent på DN, kritiker på SvD, och redaktör på Form. De senaste två åren har hon jobbat som redaktör på Hemslöjd och tar nu över efter Celia B. Dackenberg som gått i pension.

– Det här är ett drömjobb för mig! Den kunskap som finns i slöjden är superangelägen idag. Får jag vara med att belysa, nyansera och berätta om den så kommer jag ha väldigt kul på jobbet. Att det redan nu går bra för tidningen gör inte saken sämre. Det senaste året har vår försäljning i Pressbyrån ökat med 54 procent. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre, och det ska vi jobba på nu, säger Malin Vessby.

Nya numret når prenumeranterna under vecka 40 och finns ute i butik från 8 oktober. Teckna din prenumeration här!

Redaktionen

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, Nyheter | Tagged , ,