Gött i Götet

Hemslöjd dök upp i Göteborg igår på After Craft-baren i anslutning till designkonferensen Crafting the future. Anspråkslöst mingel, gratis tidningar och snabba framtidsspaningar av en initierad panel. Tack för att ni ville vara med, vad bra ni var! Och tack alla andra som kom. Det var kul att träffas!

Kvällens panel bestod av Annika Ekdal (i år prisad med Nordic Award in Textiles för sina fantastiska gobelänger, gästprofessor på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet), Otto von Busch (professor i textilkonst på Konstfack och visionär gör det själv-förespråkare), Jennie Johansson (Medveten konsumtion) plus undertecknad. Jag försöker återkomma med en snabbsammanfattning av övrigas slöjdspaningar inom kort.

Men här kommer kortversionen av mina. Håll i hatten. Så här blir framtiden:

1. Slöjden går upp i skala.

Vi kan nog inte förvänta oss att världens samlade produktion kommer att tillverkas för hand i småskaliga sammanhang ens framöver. Däremot tror jag att industrin allt oftare kommer att snegla på den material- och teknikkunskap som finns i slöjdarled. Det är Trä 2013 på Virserums konsthall ett av många exempel på. Där diskuteras bland annat vad industrin har att lära av gamla tiders slöjdare. Som att i större utsträckning ta hänsyn till och utnyttja riktningen i träets fibrer för att skapa starka konstruktioner. Eller rent av att oftare reflektera över vad man vinner på att låta somligt ta sin tid.

2. Görandet uppvärderas.

I en tid då världsekonomin skakar, somliga rent av talar om det ekonomiska systemets kollaps och arbetslösheten på vissa håll är katastrofalt hög, kan vi anta att många kommer att få mindre pengar att röra sig med framöver. Shoppa loss-tiden är kanske förbi. Då blir plötsligt förmågan att göra själv, att återbruka, att till fullo se potentialen och möjligheterna i lokala material och lättillgängliga tekniker något eftertraktat. Det syns bland annat i det intresse för självhushållning som sprider sig i Sverige nu och i de tidsbanker som slår upp portarna världen över, inte minst i arbetslöshetens Spanien. Det är banker där man istället för att sätta in och ta ut pengar, byter tid med varandra. Byter kunskaper. Praktisk kunskap är själva hårdvalutan.

3. Hampan återupptäcks.

Vilka material kan vi odla här hemma? Vilka naturmaterial utnyttjar vi inte potentialen i till fullo? Mitt svar är hampa. Det är dags att den återupptäcks på bred front – och jag tror att det är på gång. Inte minst intresserar sig allt fler unga klädformgivare för materialet. Långa, slitstarka fibrer. Smutsavvisande. Förnyelsebara. Lättodlade utan att förutsätta en massa bekämpningsmedel. Klarar vårt klimat. Ja, vad väntar vi på?

Malin Vessby

Skrivet av: Malin Vessby Publicerat i Hemslöjd