Nytt fanzine om hållbart mode

Det händer mycket inom hållbart mode just nu. Både stora producenter och små fristående designer letar nya sätt att förhålla sig till kläder, utan att sabba planeten för mycket. Ett bra sätt att hålla koll på vad som rör sig i den här världen (förutom att läsa Hemslöjd förstås!) är att följa Future Threads Project, ett nätverk som firar ettårsjubileum på fredag med att släppa ett nytt Fanzine om hållbart mode, Tråd.TRÅD. Omslagsfoto: Emilia Bergmark-Jiménez

Jennie Johansson var med och startade Future Threads Project och är också initiativtagare till och redaktör för Tråd. Vi passade på att ställa några frågor till henne inför jubileet och releasen av Tråd:

Vad är Future Threads Project?
– Future Threads Project startade som ett nätverk för hållbart mode. Tanken är att sammanföra modemänniskor med hållbarhetsmänniskor utan att någon ska behöva kompromissa. Vi har genomfört bloggsamtal, en utställning, nätverksträffar och släppt ett fanzine! Idag är människor i åtta länder engagerade!

Vad kommer Tråd att handla om?
– Tråd är ett handbundet fanzine om framtidens mode, som görs av mig och Daniel Fagge Fagerström, grafisk formgivare och DIY-proffs. I det första numret av presenteras tretton samtida modeskapare, konstnärer och entreprenörer. De har gemensamt att de arbetar med mode och hållbarhet på ett eller annat sätt. Antingen genom att använda hållbara material eller genom att förhålla sig till modesystemet på ett okonventionellt sätt. Man kan till exempel läsa Erik Annerborns förutspåelse av de stora kläjättarnas död år 2030 och killarna bakom Deadwood Leather berättar om dur de producerar klassiska skinnjackor på ett väldigt oklassiskt sätt. Klara Bothén skriver om sin barndoms Granliden där hennes mor och mormor växtfärgade svenskull på 80-talt. Ull som Klara stickat vantar av.

Vad är ditt bästa tips om man vill vara miljömedveten och modemedveten samtidigt?
– Tänk krona per användningstillfälle. Låter kanske som ett trist husmorstips men genom att köpa färre plagg och bara dem man verkligen vill ha är det mycket lättare att hålla stilen. Inget i onödan alltså! Annars är klädbyten en favorit! Jag lovar att minst hälften av dina kompisar har nåt i garderoben som de gärna blir av med!

Läs Jennies Johanssons spaningar från vår After Craft Bar förra året här. Klara Bothén och Lina Sofia Lundin som dyker upp i fanzinet har vi tidigare skrivit om i Hemslöjd 6/2012 och 1/2014. För att få tag på Tråd, maila trad@futurethreadsproject.com eller gå på releasen i Stockholm på fredag.

Maria Diedrichs

Skrivet av: Maria Diedrichs Publicerat i Hemslöjd | Tagged , , ,