Nytt nummer: Fläta ihop

flataihopI nya numret av Hemslöjd blir det fogar, flätor, sömmar och Astrid Andersson, en av landets främsta nävervirtuoser. Följ med till Beirut, Jokkmokk och Forshaga och hör hur allt hänger samman.

Idag är Anton Alvarez världskänd. Men han uppfann sin egen hantverksteknik utan den ambitionen. Han ville bara få känna sig fri och jobba på. Jonatan Malm har träffat den trådsnurrande formgivaren som blivit planetens första wrappare.

När trånga, mörka skogar ersätts med snabbväxande trädplantager kan snart ingen slöjda stavarkorgar längre. Virket saknas. Också enekorgen hotas av nya tider. Buskarnas livsvillkor krymper. Malin Vessby har träffat några av de korgmakare som ändå inte gett upp. Men idag är de gamla. Kanske de sista?

Den mytomspunna Arantröjan är eftertraktad på modescenen. De historier som omger den flätstickade klassikern från Irlands övärld är många. Men vad är egentligen sant? Maria Diedrichs granskar sagor och säljsnack.

Kan lapptäcken vara ett sätt att beskriva freden? Sedan kriget i Syrien rivit sönder landet ser konstnären Mohamed Khayata på lapptäcken med nya ögon. Nu vill han sy samman det som trasats sönder. Lapp för lapp, stygn för stygn. Jenny Gustafsson har träffat honom i exilens Beirut.

Skoband hör inte forntiden till. Nya vävs och läggs dagligen i Sápmi. Både som ett sätt att följa modet och för att markera identitet. Åsa Lindstrand berättar hur.

Fogarna avslöjar snickarens kompetens, sägs det. Liv Blomberg dyker ned i sinkar, tappar, flätor, knutar och allt annat som håller världen samman.

Nya numret av Hemslöjd når prenumeranterna vecka 30 och finns ute i Pressbyrån från 18 augusti. Teckna din prenumeration idag så får du alltid tidningen först av alla.

Redaktionen

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd