Nytt nummer: Stygn

Biler ur Hemslöjd 4/2013 – Stygn. Foto: Alexander Mahmoud, Ylva Sundgren, Clas AnderssonAtt brodera är återigen angeläget för allt fler människor. Och det handlar inte bara om prydnadssömmar – det handlar lika mycket om politik, om tröst och om hopp. I nya numret av Hemslöjd träffar vi människorna som med nål och tråd tar sig an allt från krig och svält till vardagens lunk.

Lamija Suljevic flydde flydde till Sverige från kriget i Bosnien när hon var sex år gammal. Hon har målmedvetet ägnat sig åt textilt skapande, helst för hand och utvecklat en enastående skicklighet. Hennes examenskollektion från Beckmans skimrar av guld och pärlor men insytt under ytan finns berättelsen om krigets fasor och en önskan om försoning.

Ett fynd av gamla näverflak gjorde kostymstudenten ClaesMikael Svensson helt hänförd. Han visste på en gång att han ville göra något av dem. Så han kokade ihop sina erfarenheter från från hår-, make up-, mode- och reklamvärlden och satte igång att jobba. På ett högst icketraditionellt vis.

Möt också hoppfulla korsstygnsbrodöser i Palestina, broderiaktivister från Sverige och världen, egensinniga broderistjärnan Anna Wengdin och Kiwa Saito som broderat en 30 meter lång dagbok. Dessutom en spännande krönika av Staffan Bengtsson och massor av inspiration för dig som vill testa att brodera själv.

Det nya numret av Hemslöjd är Celia B. Dackenbergs sista som chefredaktör. Från och med nu tar Malin Vessby över rodret. Tidningen når prenumeranterna senast 14 augusti och finns ute i butik 20 augusti. Prenumerera här!

Redaktionen

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, Nyheter | Tagged , ,