Nytt nummer: Vasst

En skärpt egg slirar inte på mjuka tomater. Och en vass täljkniv skär i nyfälld björk som vore den smör. Det finns vardagsskärpa och helgdagsegg. Papperssaxar, täljyxor och skölpar. Med koll på skärpan öppnar sig världens möjligheter. I nya numret av Hemslöjd visar vi hur slipstenen ska dras.

»Vill du inte ditt barns bästa«? Med den frågan försökte expediten sälja en topputrustad barnvagn för många tusen kronor till Ulrika Fransson i Stockholm. »Bästa, för vem?« tänkte hon och gick resolut hem och byggde sin egen vagn istället, av furuvirke och med lådbilshjul. Vagnen har blivit ett rullande ställningstagande och nu hoppas hon att fler ska våga gå sin egen väg bland barnmatsburkar, leksaker och bärselar.

I Kabuls gamla hantverkskvarter bor en man med en plan. Masoud Abdul Baqi vill sprida sin kunskap om Afghanistans uråldriga träsnideri till så många som möjligt. Bara så kan slöjden
överleva i krigets skugga. För medan allt fler ser sig tvungna att lämna landet stannar han envist kvar. Ivar Andersen och Christoffer Hjalmarsson besökte hans verkstad.

Ulrika Roslund Svensson har gjort slöjdandet till en ideologi – skapismen.
– Det är ett privilegium att unna sig en verklighetsflykt i en värld där man alltid ska vara tillgänglig. Det är skönt att stänga av mobilen och övrig kontakt med omvärlden och bara vara i skapandet och dess fantasivärld, på mina egna villkor, förklarar hon. Sara Mac Key och Ingela Hofsten har träffat henne.

Numret når prenumeranterna under vecka 48 och finns ute i Pressbyrån från 1 december. Teckna din prenumeration här så får du tidningen första av alla. Eller läs Hemslöjd i vår app för iOS eller Android.

Redaktionen

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd