TIPS: Wintergatan Marble Machine

RPS_Musicalmarblemachine_1_WEB

Har just nu svårt att hitta på roligare sysslor än att kolla på denna nya videon från Wintergatan aka Martin Molin (som ni kommer ihåg från bandet Detektivbyrån, kanske) om och om och om igen. En låt och ett 14 månader långt byggprojekt landat i den perfekta mixen av plywood och skruvar och kugghjul och elektronik och plingplong och beats. Och 2000 järnkulor. Älskar detta!

På bandets hemsida kan en dessutom spana in hela (nåja) processen i form av ett gäng in progress-videos. Så sjukt peppad på att hänga i verkstad nu istället för den kontor+dator-tillvaro som verkligheten för tillfället erbjuder. Youtubeverklighetsflykt FTW!

 

Samma fast en annan

RPS_Nikekofta_1_WEB

Kolla på serier + sticka har varit ett vinnande koncept på mitt håll den senaste tiden. Därav har det blivit mycket återproduktion av gamla bekanta stickmönster. Typ den här koftan, som är cirka den perfekta halvengagemangsstickningen, när en vill göra annat samtidigt. Kul också att testa hur olika två av samma faktiskt kan bli med variation i färgval, knappval osv. Jag skulle lätt kunna göra tio till känns det som nu, men vi får väl se.

RPS_Nikekofta_2_WEB RPS_Nikekofta_3_WEB

Skrivet av: rockpaperscissors
Publicerat i Garn, Stickat

Bonad som bandmerch

RPS_Bandmerch Mattias Alkberg 1_WEB

Det här med hantverksrelaterad bandmerch börjar visst bli ett återkommande tema på den här bloggen. Inte mig emot! Bäst sedan sist är Mattias Alkbergs broderikit till bonaden ”Hela världen ryms där vi bor”, känd från Alkbergs video till låten Tjugonde som släpptes i somras med grymma Ann Petrén i huvudrollen. Tillsammans med The Folklore company har Mattias Alkbergs skivbolag Teg Publishing tagit fram kitet som går att köpa bland Mattias Alkbergs övriga merch här. Så här skriver de själva om idén:

”Mattias Alkberg sjöng en låttext i ’Tjugonde’ som regissören Jacob Frössén gjorde en video till. Frössén broderade då en textrad från låten på en bonad som han köpt i en second hand-affär, där en okänd konstnär gjort detta traditionella motiv. Bonaden hängdes på köksväggen i videon med Ann Petrén i huvudrollen. En följare på instagram frågade om det gick att få tag i bonaden på något vis. En bra idé, tyckte Teg Publishing och letade upp The Folklore Company som satte ihop ett broderikit. Detta kit köptes sedan av någon i din närhet, kanske av dig själv, och nu kan motivet ta form i en ny brodyr. Snart hänger just denna bonad på en vägg. Tids nog kommer den åka ner från väggen, ligga ett tag i en låda, ärvas eller säljas på en loppis. Tillsammans broderar vi ett hem som har plats för alla. 

Det blir aldrig fullt.
Det tar aldrig slut.”

Så många nivåer att gilla i detta!

RPS_Bandmerch Mattias Alkberg 2_WEB

Next level virkning

RPS_Nya trikågarner_WEB

Just nu: Så mycket som ska hinnas och så lite tid att hinna det på. Önskar mig extra timmar i julklapp. Under tiden står detta stiliga gäng i vardagsrummet och undrar när jag ska ta mig tid till att levla upp till nästa nivå av virkning. (Tänker virknål 10 och 3 dimensioner.) Snart, hoppas jag.

Typiskt bra skivomslag

RPS_Snake_DIY cover_WEB
Bild: Snake

Att jag är ett fan av kreativt (och hantverksinspirerat!) tänk kring bandmerch är sen gammalt. Så kan ju inte låta bli att slå ett slag för grymma stockholmsbandet Snake, som i dagarna släppte en limiterad version av sin kommande fullängdsdebut i bästa möjliga kostym. LP + handsydda jeansomslag + jeansväst. Genialt! Den som vill haffa ett av de 100 exen lär skynda sig hit.

Ett plus med Snake är också att de är ett av Sveriges absolut bästa band just nu, lyssna bara!

Skrivet av: rockpaperscissors
Publicerat i Inspiration

Feministisk Formbar

formbar_social_fbevent2-B

Ikväll går det här av stapeln! Den andra av tre kvällar i samtalsserien Feministisk Formbar, som jag och två formgivarkollegor arrangerar under hösten. Idén är att lyfta fram den feministiska diskussionen inom området grafisk design – samla alla de grymma projekt, tankar och idéer som finns på detta temat under ett och samma tak och diskutera vidare, över projektgränserna.

Detta i form av tre barhäng på baren Barbro i Stockholm, där vi tillsammans med några av Sveriges skarpaste formgivarhjärnor och andra insatta diskuterar hur vi kan applicera feministiskt tänk på grafisk form och vad som händer i mötet mellan de båda.

Premiären var helt fullsatt då den gick av stapeln för en månad sedan. Då hade samtalet rubriken FEMINISTISKA STRATEGIER FÖR GRAFISK FORM, och temat för kvällens samtal är FÖRUTSÅTTNINGAR OCH ANSVAR FÖR EN FEMINISTISK BRANSCH. Klockan 17.00 slår vi upp portarna och det är helt gratis så sväng gärna förbi efter jobbet ni som bor i Stockholm!

Här hittar ni arrangemanget som facebookevent!

Äpplen & bullar

RPS_Appelbullar_1_WEB

Bra tider för sånt här just nu! Gick förbi ett berg av svenska äpplen av olika sorter när jag var och handlade häromdagen och kunde inte låta bli att få med mig några hem pga så himla fina!

RPS_Appelbullar_2_WEB

Nu är jag ju dock ingen hejare på att äta frukt. Snarare extremt dålig på det, gnager hellre på en morot eller tomat – alt. godis – än äpplen och päron, så för att få dem att gå åt gjorde jag ett lass bullar med äppelfyllning. Bra att ha-grej så här i hösttider när nästan allt en vill ta sig för är att kura framför nån serie i soffan med filt och tekopp – och kanske en bulle med äpple i då.

RPS_Appelbullar_3_WEB

Jag gjorde ett recept på helt vanlig bulldeg och körde smör, socker, kardemumma, rivet äpple och liiite (ok, kanske att det blev lite för mycket…) flingsalt som fyllning. Blev himla bra! OBS att saltet är essentiellt så fega inte ur och skippa det. Men ja, ta inte för mycket heller…tummen upp för lagom!

Skrivet av: rockpaperscissors
Publicerat i Ätbart

Bockar av hantverk 1A

RPS_Grytlapp_1_WEB

Bättre sent än aldrig kan appliceras på mycket i mitt liv just nu. Den där känslan av att aldrig vara riktigt ikapp, ni vet. Men en sak är jag iallafall är ikapp med nu, såhär vid 31 års ålder: Mitt livs första grytlapp!

Grytlappen brukar ju refereras till som hantverksalster 1A, det där som även de mest fientligt inställda till DIY och hantverk ändå tragglade sig igenom på någon av de första obligatoriska terminerna av skolslöjd. Men inte jag. Jag vet inte var grytlappen tog vägen i vår syslöjdsläroplan, men närvarande var den icke. En en virkad orm i koppel fanns där, och en stickad kudde, men ingen grytlapp.

Så här sent omsider har vi iallafall stiftat bekantskap, grytlappen och jag, när jag sprang på det här superklassiska mönstret. Och nu är jag såld. Så himla fina! Och ett lagom okomplicerat projekt att ha i händerna när huvudet är fullt av annat skrot.

RPS_Grytlapp_3_WEB

Jag håller ju hårt på team stickning vanligtvis, har aldrig varit så värst mycket för virkning. Men för tillfället är det alltså ombytta roller till nonstop-virkproduktion av dessa som gäller för mig. Jag har tydligen behov av grytlappar i väldigt många olika färgnyanser har det visat sig nämligen. Skönt är ju också att jag väl har årets julklapp till mamma och pappa kirrad i och med detta. Den obligatoriska, som de borde ha fått för sisådär 24 år sedan. Bättre sent än aldrig, som sagt.

Ih!!!

Photo by Moa Karlberg
Oväder. Foto: Moa Karlberg

Alltså hurra, min bästa nyhet på länge blev klar idag! Mitt band Oväder, i vilket jag gör digital hardcore/skrik&gap-musik tillsammans med min kompis David, har fått sitt livs spelning – som förband till Atari teenage riot när de spelar i Stockholm den första oktober! Gah!!

För er som inte kan relatera till entusiasmen: Atari teenage riot är det mest legendariska digital hardcore-bandet en kan hitta, de uppfann genren i början av 90-talet i Tyskland och har varit dess frontfigurer sedan dess. Jag har lyssnat på detta bandet cirka hur länge som helst, och deras originalsångerska Hanin Elias (som dock tyvärr inte är med längre snyft) är en av mina största musikhjältar ever…

Den här gamla bilden anno 2002 ca, på mig som fangirl-tonåring i egentryckt Atari teenage riot-tröja, kanske kan hjälpa till att förmedla storheten jag känner i detta. SÅN PEPP!!!

RPS_ATR tee 2_WEB

Skrivet av: rockpaperscissors
Publicerat i Musik, Tryck

Höghöjdshäng

RPS_Takjobb_2_WEB

Här uppe – med hussvalor och trädtoppar som arbetssällskap – har jag tillbringat det mesta av min tid på sistone. Denna sommar av regn regn regn fick mig att dra ut på igångsättandet av extremt välbehövlig takrenovering alldeles för länge, men när jag väl satte igång accepterade faktiskt regnet att hålla sig i schack en stund. Glad för det är jag!

RPS_Takjobb_1_WEB

Att bygga nio meter hög byggställning var en pärs, men sedan den nu står på plats har det gått rätt fint. Ta i trä osv!

RPS_Takjobb_3_WEB

Taket, som det sannolikt inte har gjorts så mycket med sedan huset byggdes 1919, har varit utan underlagspapp eller liknande och lappats efterhand med diverse udda pannor vilket har gjort det rätt sabbat på sina håll. Lyckligtvis är översta våningen oinredd med enbart gles ytterpanel till väggar, så det som har regnat in har kunna torka upp snabbt och inte hunnit förstöra så mycket.

RPS_Takjobb_4_WEB

Bra arbetsutsikt ju.