DIY: Gör en pompomboll!

När jag tillverkade den här mössan så tillverkade jag även en pompomboll första gången på säkert 20 år. När jag var liten brukade jag och mina systrar göra drösvis av sådana här hos vår farmor och hade inga som helst problem med att hitta användningsområden för dem. Och det har jag inte nu heller – spontant ser jag fina girlander och mobiler framför mig, och så är jag väldigt sugen på denna fantastiska mattan som jag hittade i senaste numret av Frankie.

Att göra dessa är hur lätt som helst, och det man behöver är en grov stoppnål, en spetsig sax, två stycken lika stora pappcirklar (storleken kan vara vilken som helst – diametern på pappcirkeln motsvarar diametern på den färdiga bollen) och garn i en eller flera färger.

Börja med att lägga pappcirklarna intill varandra och vira garn jämnt runt hela cirkeln. Tips! Jobba med flera trådar i nålen samtidigt så går det mycket fortare. Mata på med garn tills hålet i mitten är helt igentäppt – då är det dax att plocka fram saxen.

Kila in saxen mellan de två pappskivorna och klipp upp garnet längs cirkelns ytterkant hela vägen runt.

Trä in en garnbit mellan pappskivorna och knyt åt ordentligt hårt några gången så att alla trådarna hålls samman på mitten. När det sitter ordentligt är det bara att dra av pappskivorna åt varsitt håll (ibland går de sönder, men om inte kan man använda samma igen och igen). Eventuellt kan du behöva jämna till bollen lite med en sax – sen är den färdig!

IN ENGLISH: The other day I made a pom pom ball for the first time in perhaps 20 years. As a child I often made these at my grandmother’s, and it’s super simple. I’m thinking of using these for garlands och mobiles, or maybe make the pom pom rug featured in the latest issue of Frankie.

Skrivet av: rockpaperscissors Publicerat i DIY, Garn