DIY: Gör en tidningsloppa för miniplantor!

Jag är så glad över att våren äntligen verkar vara på ingång! Inte minst för att jag har hunnit bli himla peppad på att komma igång med en ny odlingssäsong vid det här laget. Tack vare vårt ess till hyresvärd så har vi möjlighet att få odla i pallkragar på vår innergård, trots att vi bor i lägenhet i Stockholm, och för mig är det en väldig lyx. Innan vi for till Japan passade jag på att så lite chilifrön, och så här stora hann de bli medan vi var borta!

Jag är inte så förtjust i att så i de plastiga drivbänkarna man kan köpa i växtaffärerna, dels för att de tar alldeles för mycket plats hos oss som bor litet och dels tycker jag att de är för fula när de måste stå framme där man ser dem hela tiden. Så jag brukar köra med lite man tager vad man haver-lösningar istället. De här fyra fick bo sina första veckor i en liten piratmugg, men nu när de behövde större utrymme fick jag för mig att testa en egen variant på tidningspapperskrukorna som jag har sett snurra runt på pinterest.

Jag tog med mig några dagstidningar från Japan – så snygga!! – så jag passade på att använda en av dem.

Kommer ni ihåg lopporna en brukade vika på lekis? Det här är precis samma sak, och så här gör du:

Vik några ark av en dagstidning (jag tog fyra) på diagonalen och klipp rent triangeln så att du får en kvadrat när du viker upp den igen. Ett tips är att även lägga med ett lager plast från tex en plastkasse mellan ett par ark så slipper du att vattnet blöder igenom papperet när du vattnar. Vik kvadraten över den andra diagonalen också, så att du får ett vikt kryss som markerar kvadratens mitt. Ta sedan hörnen och vik in dem mot mittkrysset ett efter ett. När det är fixat vänder du alltihop uppochner och gör samma sak där. Vik sen två gånger på mitten så du får veck som markerar fyra småkvadrater i den stora. Nu är det bara att veckla ut loppan genom att pilla in fingrarna under flikarna på undersidan. Om du sen vänder loppan uppochner så har du helt plötsligt fyra små fack att fylla med jord och så i!

Alternativt pilla ner några pytteplantor som jag gjorde. Ser bra mycket finare ut än plastkrukor på fönsterbrädet!

IN ENGLISH: My tiny chili plants needed a bigger place to grow in, so I made them a new home out of some pretty newspapers I brought back from Japan. Really easy to make, and much prettier than plastic pots if you ask me!

Skrivet av: rockpaperscissors Publicerat i DIY, Odling