DIY TRYCK #1

RPS_Tights tryck NR_HEAD_WEB

Det här med tryck är något jag är himla förtjust i. I såväl stor som liten skala. I mitt jobb som grafisk formgivare jobbar jag i princip dagligen med trycksaker, i kontakt med stora tryckerier och med alla maxade möjligheter som det innebär. Och när jag sen kommer hem  med kli i fingrarna efter en dag framför datorn kan jag smälla upp mitt lilla screentryckeri i köket och med utgångspunkt i samma grundteknik hantverksproducera på egen hand med full kontroll över hela processen. Älskar mixen och kontrasterna.

Vad som är än mer grymt är att en ju faktiskt kan producera tryck med ÄNNU enklare medel än så – typ grejer du kan hitta hemma i en låda du inte öppnat på länge, i princip.

Framöver tänkte jag dela med mig av lite inspiration på enkla men roliga DIY trycktekniker här på Rock paper scissors. Först ut är den kanske enklaste av dem alla: Schablontryck. Perfekt för den som vill avanonymisera ett par menlösa svarta tights, t.ex.!

PRS_Strecklinje fet

DIY TRYCK #1
SCHABLONTRYCK
PRS_Strecklinje tunn

Detta behöver du:
– Material till schablon (papper, kartong, plast eller självhäftande plast, t.ex.)
– Skalpell och/eller sax
– Kökssvamp
– Färg (som fäster på det material du tänkt trycka på)
– Något att trycka på

RPS_Tights tryck NR_1_WEB

Steg 1:

Det allra första en behöver göra är förstås att bestämma vilket motiv en vill trycka och vad det ska tryckas på. Eftersom tanken med just den här tekniken är att du skär ut din egen schablon är det smart att välja ett ganska enkelt motiv, utan små detaljer, som är lätt att få snyggt.

Schablonen kan göras i i princip vilket material som helst, så länge det går bra att skära i och inte släpper igenom färg. En schablon i papper räcker dock inte till så många tryck, medan en i plast (tex plastfickor brukar vara bra!) kan tvättas av och användas flera gånger. Till de här tightsen använde jag självhäftande plast, vilket förenklar lite eftersom schablonen hålls på plats, plus att den minskar risken att det kryper in färg under schablonkanten och ger fula oskarpa kanter.

RPS_Tights tryck NR_2_WEB

Steg 2:

Lägg/klistra fast din färdiga schablon på underlaget du vill trycka på. Se till att passa in trycket noggrant så att det inte hamnar snett eller fel. På de här tightsen markerade jag ut med tejp exakt var jag ville att trycket skulle sitta medan jag hade dem på mig, för att försäkra mig om att det hamnade rätt. Att trycka på ett stretchigt underlag, som de här tightsen, är lite extra knepigt: eftersom tyget är lite utsträckt när jag har dem på mig höll jag det lite utsträckt även när jag tryckte, för att motiven inte skulle bli utdragna och fula när jag har dem på mig.

När schablonen sitter som den ska är det bara att sätta igång och stöppla på färg. Jag använde en liten bit av en vanlig kökssvamp och täckande textilfärg. Jobba med lite färg i taget och var noggrann i kanterna så att ingen färg smiter in under schablonen.

RPS_Tights tryck NR_3_WEB

Steg 3:

När hela motivet är täckt med färg det bara att dra bort schablonen. Stor kladdrisk här, så håll tungan rätt i munnen!

RPS_Tights tryck NR_4_WEB

Steg 4:

När schablonen är bortplockad är det bara att vänta på att motivet ska torka! Om du trycker på tyg och använder textilfärg behöver den oftast fixeras med strykjärn efter att den torkat för att klara tvätt.

Och sen är det färdigt – mer än så var det inte! Världens snabbaste och enklaste tryck ju, men det kan ändå bli himla fint om en har en bra idé i grunden.

PRS_Strecklinje fet

Skrivet av: rockpaperscissors Publicerat i DIY, Tryck