Hail to Hall of Femmes.

Igår var vi på Moderna museet och firade släppet av två nya böcker i serien Hall of Femmes.

Hall of femmes är ett ganska fantastiskt projekt som startades 2009 av Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio, två grafiska formgivare som tidigare drev designbyrån Hjärta Smärta, och vad det handlar om är en reaktion på avsaknaden av kvinnlig historieskrivning inom området grafisk design (med omnejd). Under tiden då jag pluggade grafisk design var det här något jag reflekterade över ofta. Namedropping är som bekant ganska populärt inom designvärlden, och för mig var det frustrerande att det i stort sett uteslutande var förebilder i form av män som radades upp av lärare, gästföreläsare och medstudenter. Och det är lätt att bli frustrerad och irritera sig på sakernas tillstånd, men jag älskar att Angela och Samira har tagit tag i den där frustrationen, vänt den till någonting positivt och åstadkommit en konkret förändring i och med Hall of Femmes.

Samira Bouabana, Angela Tillman Sperandio och Maina Arvas (redaktör för boken om Tomoko Miho) i samtal med Ika Johannesson.

Hittills har de gett ut sex böcker som var och en lyfter en enskild kvinnlig formgivare och hennes arbete genom intervjuer och bilder. I de fyra första böckerna, porträtten av Ruth Ansel, Lillian Bassman, Carin Goldberg och Paula Scher, har jag upptäckt nya förebilder att inspireras av och relatera min egen yrkesroll till. Och jag är himla glad att jag nu har de två nya, om Lella Vignelli och Tomoko Miho, väntandes på mitt nattygsbord.

Jag är också himla sugen på Hall of Femmes Design talks 2013, som går av stapeln 16–17 maj. Korsar fingrarna superhårt i förhoppning om att jag ska kunna gå på det!

IN ENGLISH: Yesterday we went to celebrate the release of two new books in the Hall of femmes series. Hall of femmes is a really awesome project for highlighting female heroes in graphic design, as an attempt to balance the very male dominated way design history has been written up until now. Six books have been released so far, portraying Ruth Ansel, Lillian Bassman, Carin Goldberg, Paula Scher, Tomoko Miho and Lella Vignelli. I highly recommend them all!

Skrivet av: rockpaperscissors Publicerat i Grafisk design, Hjältar, Inspiration