15 000 rutor kan inte ha fel

CAFAM GrannysquaredMormorsrutor är grejen för garngraffititaggarna i gruppen Yarn Bombing Los Angeles. Från oktober 2012 har de arbetat med projektet att klä in hela Craft and Folk Art Museums fasad i Los Angeles med virkade mormorsrutor. Gruppen är intresserade av och vill belysa krafterna hemslöjd, offentlig utsmyckning och fin konst – vad är vad och var går gränserna? Med projektet att klä in museet i gulliga mormorsrutor som associeras till en traditionell hemmamiljö vill YBLA manifestera kvinnligt hantverk och göra det till fin konst. Men för att klä in en fasad krävs många mormorsrutor.

Under hösten 2012 började uppropet där man bjöd in stickare och virkare att bidra med sina mormorsrutor – kravet var enfärgade rutor, 12×12 centimeter stora. Aldrig kunde de ana hur stor genomslagskraften skulle bli – idag räknar de till 15 000 rutor från över 500 virkare från hela världen. Gruppen lär ha tagit emot upp till 30 paket om dagen under den mest hektiska insamlingsperioden.

CAFAM GrannysquaredCAFAM Grannysquared

Efter att själva rutorna samlats in och dokumenterats har gruppen organiserat frivilliga lokalt för att sy ihop rutorna till större delar. Den 25 invegs museets garnklädda fasad. Fram till 1 juli går det att beskåda mormorsrutorna i Los Angeles, och efter det kommer installationen att styckas och sys om till filtar som ska skänkas till hemlösa i Skid Row, stadsdelen i Los Angeles som huserar flest människor utan fast bostad.

Yarn Bombing Los Angeles har funnits som garngraffitigrupp sedan 2010. De arbetar med garn i den offentliga miljön, ofta med upprop och med hjälp av frivilliga stickare. Projektet CAFAM Grannie Squared är gruppens största, och involverar numera också en rad frivilligorganisationer i Los Angeles. Ursprungligen hade gruppen tänkt att garnbomba museets fasad, det vill säga sätta upp garnet utan att fråga om lov. Men allteftersom projektet blev större och större kände gruppen att de var tvungna att ansöka om tillstånd, speciellt med respekt för all den tid och det engagemang rutorna krävt från hela världen. Eftersom CAFAM Grannie Squared har vuxit och blivit ett stort projekt har man också behövt samlat in pengar, för att bland annat kunna dokumentera arbetet. Alla dem som bidragit med rutor finns listade, alla rutor finns imponerande nog avfotograferade. Följ mormorsrutornas väg mot museets fasad och vidare, på den egna sajten eller via YBLAs facebooksida.

Frida Arnqvist Engström CAFAM Grannysquared

 

Skrivet av: Frida Arnqvist Engström Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , ,