After Craft!

I fredags dök Hemslöjd och Zickermans upp i Göteborg där vi ordnade en After Craft-bar på puben Flying Barrel. Det var himla kul. Tack alla som kom! Hillevi Gunnarsson från Slöjd i Väst hade med sig en workshop med pappersblommor och det blev panelsamtal på temat Slöjd för framtiden med Otto von Busch, Annika Ekdahl, Jennie Johansson och Malin Vessby. Alla paneldeltagarna hade med sig tre exempel på vad de tror är slöjdens framtid.

Malin Vessbys spaningar kan du läsa mer om här. Här på Zickermans ska vi snabbt sammanfatta de andra tre deltagarnas spaningar. Först ut är Jennie Johansson från Medveten konsumtion. Det här är vad hon såg i kristallkulan:

Halsband av Maria HarryssonÅterbruk 2.0. Återbruket kommer fortsätta vara stort, i hållbarhetens namn. Men den gamla estetiken som man förknippar med återbruk, storblommiga tyger och lustiga detaljer, är det dags att lämna bakom sig. En ny våg av kreatörer, med tydligt formspråk, skapar föremål av material som sällan avslöjar sin tidigare identitet. Maria E Harryssons vackra halsband får illustrera.

Revor från Local WisdomTrasigt som trend. Istället för att slänga ut ett plagg så fort det blivit lite slitet gör man en grej av det trasiga. Lappat och laggat blir inte bara okej, det blir snyggt! Kate Fletcher har myntat begreppet The Craft of Use där ett kreativt användande uppvärderas. I projektet Local Wisdom kan man finna inspiration.

3JennieHipstermännen börjar slöjda. När korvstoppningen och surdegsbakningen tappat nyhetens behag tar mediemännen sina skägg och sotarmössor med sig och närmar sig slöjden istället. Men då duger det inte med virkning och korsstygn. Det är de riktigt gamla och svåra teknikerna som blir poppis igen. Varptyngda vävstolar ersätter mikrobryggerierna på Södermalm.

Skrivet av: Maria Diedrichs Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , ,