Animerade broderade berättelser

Karin Ahlin vann två priser 
på Dalarnas filmfestival i höstas för sitt barnprogram Fabulera Mera, där hon bland annat animerat tygbitar och broderier. Programmet är Karins exjobb från Konstfacks masterprogram i Storytelling som hon gick ut förra året. Förutom att skriva historien, brodera och animera har Karin även skrivit musiken.

– Jag har skapat en liten triangel mellan det textila, animation och musik. Där innanför finns min nisch, säger Karin Ahlin.

Karin maskinbroderar och klipper ut små bitar av tyg och animerar dem med stop motion-teknik. Det är ett tidskrävande jobb.

– Varje gång tänker jag att det är sista gången jag gör det här men så blir det aldrig, för jag längtar ändå så mycket efter det där resultatet.

Karins första film i den här tekniken, Historien om när regnet kom, är också den mest prisade. Filmen är en kort historia om en liten fågel som förlorat sin mamma. Historien berättas med hjälp av broderier och tyg till tonerna av en vemodig vals som Karin spelat in hemma på sin tramporgel. Även den filmen är ett exjobb från Konstfack, fast den här gången från kandidatprogrammet i textil, som Karin gick ut 2008. När hon visade filmen på examinationen blev det tyst och flera satt och snyftade. Handledarna var tvungna att avbryta för tio minuters paus innan opponeringen kunde börja.

– Det är någonting med det textila som berör extra mycket. Broderier bär alltid på något minne. När jag väljer tygerna till de olika scenerna försöker jag att förstärka det jag vill säga med olika tyger. Mycket är sådant som jag har ärvt från farmor och mormor, och som väcker en massa minnen hos mig. Även om det bara är jag som vet om det så tror jag att mönstren kan väcka liknande associationer hos andra, funderar Karin Ahlin.

– Det är som att det bor en egen liten historia i varje tygbit, precis som i en trasmatta.

Ur historien om när Regnet komKatin Ahlin

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , ,