Återbrukat påskpyssel

Påskpyssel i återbrukHemma i Hanna Jönssons etta i Malmö är det mesta skapat av henne själv. Gamla saker som har fått nytt liv, och ofta en ny funktion. Köksklockan är en gul plastsil, ovanför sängen sitter ljusstakar gjorda av böcker och i ett hörn står en enorm korg av hoplimmade granbarr. På ett ställ hänger smycken hon har gjort av ekollon, dominobrickor och nycklar.

Det var efter att ha gått kursen Recycle design- Återbruk på Eskilstuna folkhögskola som hon fick upp ögonen för de stora miljöhoten och återbruksskapande. Idag håller hon i kurser och workshops för att inspirera människor att göra eget istället för att köpa nytt.

– Det handlar om hur vi kan minska på sopbergen. Att köpa miljövänligt löser egentligen inte problemet, så länge det produceras nya saker så tär det på jordens resurser, säger hon.

Hanna Jönsson. Foto: Paula RoothHon vill få fler att inse att när stolen går sönder så behöver den inte köras till tippen på en gång, det räcker ofta med lite lim.

– Vi tror lätt att saker måste se ut på ett speciellt sätt, men genom att låta folk prova själva inser de att det inte behöver vara så. Återbruk triggar skaparkänslan och du får en speciell relation till det du gjort själv som ofta varar längre än relationen till något köpt.

Hanna Jönsson hämtar mycket inspiration i naturen till sitt skapande. Hon är utbildad florist och tror att det ger en speciell känsla i rummet att plocka in naturmaterial.

– Alla kan relatera till årstiderna, naturen är kopplad till mycket känslor. De varna lugna färgerna skapar en förbindelse mellan allt.

För Zickermans har Hanna Jönsson tagit fram två återbrukspyssel som passar speciellt bra nu till påsk.

Att odla krasse i äggskal ser fint ut och ger dessutom nyttigt grönt att strö på mackan eller salladen. Spara äggskalen när du kokar ägg, skölj dem och fyll dem med jord. Peta därefter ner lite krassefrön. Se till att jorden alltid är våt och efter några dagar växer det upp krasse.

Fjärilsdekorationerna är gjorda av överblivet papper och ståltråd. Hanna har använt en tepåse, en bit från ett sockerpaket och en boksida. Klipp ut en större och en lite mindre rektangel av pappret. Lägg dem med spetsen nedåt och vecka hela pappret. Snurra ihop de två papperna med ståltråd i mitten. Spara ganska långa ändar som du kan böja till som känselspröt. Veckla ut på sidorna så att det bli som vingar. Gör en ögla av sytråd och fäst i ståltråden för att hänga fjärilen i påskriset, eller fäst en till bit ståltråd undertill för att sätta fjärilen i en blomkruka.

Paula Rooth

Återbruk av Hanna Jönsson. Foto: Paula Rooth Återbruk av Hanna Jönsson. Foto: Paula Rooth Återbruk av Hanna Jönsson. Foto: Paula Rooth

Skrivet av: Paula Rooth Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism