Att göra själv till en liten

Om man vill och kan finns det massor av saker man kan göra själv till ett litet barn. Förutom att sy och sticka kläder, vilket går i en rasande fart när barnet är litet, är det många vardagstextilier som går att anpassa för att passa det lilla barnets behov.

Det är inte helt ovanligt att de som väntar drabbas av ett visst behov att förbereda rent fysiskt, och då är det ju lika bra att tillverka saker som man troligtvis kommer att ha användning för när den nya familjemedlemmen har kommit.

Vi har sytt tvättlappar av gamla mjukslitna handdukar. Klipp handdukarna i lagom stora rutor – cirka 30 x 30 cm är lagom – och kanta, antingen med band eller snedremsor som du enkelt gör av exempelvis lakan. Ett alternativ är att sicksacka dem noggrant.

Kuddvar, lakan och påslakan till små barn sys också med fördel av färdigkrympta, mjuktvättade, nötta sängkläder eller av tvättade resttyger. Vi har också en fin sovkorg sedan tidigare som fick ny klädsel. Inte så mycket nyinköp, men ändå sådant vi kommer att använda.

Nu, när vi väntar vårt andra barn har jag roat mig med att sy ett lektäcke av två fina mjukslitna lakan, med ett stort välanvänt badlakan som mellanlägg. Bägge lakanen hade små blessyrer, men jag valde att sy lappar över dem. Täcket hand-kviltade jag med lingarn under vintern, och nu i våras kantade jag det med en snedslå från samma lakan som ena sidan av täcket. Jag strök helt enkelt en bredare remsa tyg i rätt form (kika på bilderna nedan) och sydde sedan fast den. Om jag skulle göra ett sovtäcke till säng, vagn eller bara ytterligare ett täcke så skulle jag nog välja att ha mellanlägg i ull, exempelvis från Filtmakeriet – så har vi två kvaliteter. Täcket fick en liten broderad applikation också.

En annan sak jag har ägnat mig åt, som är både enkel och rolig att göra och förhoppningsvis uppskattad av den som skall leka med den – men också ett bra sätt att använda sig av resttyger – är att sy en stropp-lapp. Det är helt enkelt en mycket tunt stoppad lapp med färgglada stroppar i olika färgglada tyger fastsydda i kanterna runt om. Med mönstrade tyger blir det både mycket att titta, bita och känna på. Återigen – är det begagnade och tvättade tyger är de troligtvis både mjukare och renare. Jag sydde stropparna olika ”hårda” genom att ibland bara sy en eller ett par gånger längs med dem, ibland massor av gånger för att ge olika känsla. Lappen kan sedan stoppas antigen med lite kviltvadd i valfritt material, en bit frotté i lagom storlek eller både en mjuk stoppning och något som prasslar så blir det ännu roligare. I ett par lappar jag lagt med några torkade lavendelblommor, vilket verkar hålla sig fint även efter tvätt.

Stropparna sys fast när lappen monteras och man justerar längden från avigsidan. Tänk på att kanske sy sömmen ett par tre gånger med en riktigt hållfast tråd så att de tål att umgås med på småbarns vis.

Andra tips:

– Blanda egen barnolja eller använd ren vegetabilisk olja istället för preparerade våtservetter eller barnoljor med en massa tillsatser – mer tips om det hos hudterapeuten Emma Granath.

– När det är dags att utforska matens fantastiska värld går det fint att göra en näringsriktig gröt själv.  Man behöver inte köpa berikade, sockrade grötar. Det går till och med bra att göra ett eget ”grötpulver” som är lika smidigt att ha med sig utanför hemmet som vilken köpt gröt som helst. Vi gjorde det vansinnigt enkelt för oss genom att hacka samman alla flingor i vår matberedare, och sedan koka gröten på havremjölk. Dels för att vår V inte tålde mjölkprotein under sitt första år – men också för att mejeriprodukter hämmar järnupptaget och solhavren ger en mild och god smak.

1 del dinkelflingor

1 del rågflingor

2 delar havregryn

2 delarhirsflingor

4 skivor järnrikebröd

Smula brödet fint och mal samtliga ingredienser i matberedaren och förvara i en lufttät burk. Dosera 3 msk till 2,5 dl havremjölk. När barnet är lite äldre och kan tugga mer obehindrat går det fint att klippa i ned lite osvavlade aprikoser i gröten så blir den ännu mer järnrik. Hirsen och havren gör gröten söt, smaka själv. Det brukar inte vara några bekymmer att få barn att äta den. Det finns de som utesluter järnrikebrödet, eftersom hirs innehåller mycket järn ändå. Fler enkla barnmatrecept bjuder barnmatsburken.se.

Om man inte kan eller vill göra själv finns det gott om personer som säljer barnprodukter- kläder, leksaker, inredning av både ekologiska, återbrukade och egengjorda material. Kika på nätet! Här är några webbsidor för mer inspiration: The Purl bee, SouleMama, Jojo kan själv, Prudent Baby och Signerat.

Har du tips på andra bra sajter med inspiration, information eller egna tips på saker att göra själv i samband med att det kommer en liten? Skriv gärna i kommentarfältet!

Erika Åberg

StropplappStropplapp

Skrivet av: erika aberg Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,