Zickermans reseguide: Berlin

Att besöka Berlin är inte nödvändigtvis samma sak som att besöka Tyskland, utan helt klart en annan upplevelse. Vi har precis som många andra, utvecklat en särskild kärlek till Berlin och återvänder helst en gång per år. Minst. Upplevelsen är att det är en väldigt lättillgänglig och välkomnande stad med ett galet stort utbud av precis allt. Här kommer några bra tips; något begränsade till de stadsdelar vi bott under vistelser.

Det är enkelt att ta sig runt i stan med kollektivtrafik, med hyrd cykel eller genom att helt enkelt promenera. Glöm inte att köpa biljett i automaterna på plattformen och stämpla den först om du åker tunnelbana eller spårvag; det görs flitiga kontroller av civilklädda kontrollanter. På de allra flesta serveringar och restauranger finns det gratis wifi som du får tillgång till om du ber om lösenord när du beställer.

Vi har hittat några riktiga pärlor när det gäller boende i Berlin på Bed and Breakfast-ring Germany. Där söker du per stadsdel, kontaktar förmedlingen via formulär så att boendet är tillgängligt och betalar sedan en del av beloppet till förmedlingen och resten till hyresvärden som möter upp på angiven adress på avtalad tid när du anländer till Berlin.

Ett av de riktigt stora nöjena med att åka till Berlin är att äta gott. Både till frukost, lunch, fika och middag. Här kommer några favoriter som vi föreslår att du inte missar! Frukost i Friedrichshain kan med fördel avnjutas i korsningen Boxenhager Straβe och Simon-Dach-Straβe på Kaffeehaus KuchenRausch, alldeles i närheten på Simon-Dach-Straβe har vi restaurangerna Lemongrass och Onsen som serverar thailändsk och vietnamesisk respektive japansk mat. På Lemongrass kan man med fördel beställa in vietnamesiska smårätter, medan man på Onsen inte skall missa onsenrullarna som faktiskt är friterade norirullar (missa dem absolut inte om du uppskattar sushi).

Bara ett par kvarter därifrån ligger en riktig pärla som både serverar god mat, gott kaffe och en hittills oslagbar brunch – Café Datscha. Som namnet antyder är detta ett ställe med rysk meny. Missa under inga omständigheter den goda rödbetssoppan närsomhelst eller brunchen som dukas upp varje söndag från klockan 10. Eftersom det inte går att boka bord till brunchen så gör man rätt i att hänga på låset, för att efter en god brunch besöka loppmarknaden på Boxenhager Platz.

På Gärtnerstraβe precis intill Boxenhager Platz hittar du som letar efter tyger, inredning eller barnkläder två riktiga pärlor. Här finns Dollyrocker och Frieda Hain. En annan butik med liknande sortiment, men mer tyg och sybehör än barnkläder är Frau Tulpe i Mitte. Här kan du hitta både tyska och japanska bomullstyger.

Befinner man sig i Mitte rekommenderas ett besök hos Mr Vuong. Här serveras galet god och vällagad vietnamesisk mat; sommarrullar, nudelsoppor med mera och vansinnigt goda drinkar med eller utan alkohol. Gör sig utmärkt bra både för middags- och lunch besök. Ett litet minus för att det eldas rökelse inne i restaurangen, så är du där när det är finväder – försök att få en plats ut på gatan: Alte Schönhauser Straβe 46.

Det finns väldigt många bra butiker i Berlin. Livstilsbutiken Manufaktum nära parken Tiergarten är ett måste när den hantverksintresserade och kvalitetstörstande besöker staden. Här finns specialgjorda saker för hemmet och de har även en mycket bra syhörna. I anslutning till en lunch hos Mr Vuong är det lagom att besöka en riktigt bra och stor second hand-butik. Två stora plan med alla sorters kläder, skor och accessoarer – Made in Berlin på Neue Schönhauser Straβe 19. Sameheads är en butik och café på Richardstraβe 10 som fungerar som agentur för design- och konstaspiranter. Här ser du nya uttryck och handgjorda saker utöver det vanliga.

Kvarteren kring Kollowitz platz i Prenzlauer Berg är utmärkta att bara strosa i med sina många cafeer och småbutiker. I kvarteren finns även de mest fantastiska lekplatserna, som är värda ett besök även om det inte finns några barn i ressällskapet. Mysigt och påfallande välmående är denna stadsdel som en gång var en del av det utarmade Öst-Berlin.

På Kastanienallee finns många butiker och secondhandaffärer som kan falla en hantverksintresserad i smaken, bland annat Flex fashion som säljer vackra kläder och accessoarer. I PrenzlauerBerg ligger Twinkle Twinkle, en heminredningsbutik med en del tyger, en del konst och en del hantverk. I närheten av Twinkle Twinkle, nära vattentornet finns en butik med ett fint sortiment japanska knivar och sågar – Holzapfel.

Supalife är en mycket fin liten butik för handtryckt grafik på Raumerstraße 40. Här finns också en hel hylla för handtryckta konstnärböcker, så kallade artistbooks, tillverkade av kreativa berlinare och allt till ett mycket överkomligt pris.

Berlin är också marknadernas och loppisarnas stad. På söndagarna är så gott som alla butiker stängda, då äter många berlinare och turister frukost eller brunch ute och besöker en av de många marknaderna runt om i Berlin; loppmarknaden i Mauerpark i Prenzlauer Berg är en av de större, och skall du dit passar det bra att grunda med en frukost på An einem Sonntag im August på Kastanienalle. Fler loppmarknader hittar du här.

När det gäller museer finns bland annat Konsthantverksmuseet – Kunstgewerbemuseum som man tar sig till man tar tunnelbanan till station Potsdamer Platz och en kort promenad.  Alldeles intill ligger ett musikmuseum med en stor samling musikinstrument. På Konsthantverksmuseet finns dels fasta utställningar – där den som exempelvis är intresserad av medeltida vävnader, konstglas och majolika verkligen får sitt lystmäte. Men också en omfattande utställning kring 1900-talets industridesign. Här hittar du mer information om de statliga museerna i Berlin –- de är ganska många och flera av dem är värda ett besök. Ett annat område, mer centralt i Berlin, där du hittar många muséer samtidigt är Museumsinsel där du bland annat kan besöka Neues Museum, som tvärtom vad namnet indikerar är det Historiska museet där man bland annat kan beskåda Nefretite-bysten.

Sommartid rekommenderas ett besök på något av de centrala utomhusbaden! Vi besökte Sommerbad Kreuzberg helt intill en U-bahnstation (Prinzenstraβe). Badet har kvällsöppet och erbjuder både flera bassänger, varma duschar och bra omklädningsrum. Glöm inte hänglås! Inträdet kostar 4 € och en simtur är helt klart att rekommendera en varm sommarkväll efter en lång dag på stan.

Om du ändå är i Kreuzberg finns det massor att utforska. Prinzessinnengarten är stadsodlig när den är som bäst. För andra året i rad gerlillaodlar man på överbliven mark som stått tom i 60 år i korsningen Prince Street – Prinzesinnenstrasse. Här finns ett café och en liten scen för framträdanden samt många olika plantor till salu. Mittemot i korsningen vid Moritzplatz ligger den gigantsika materialbutiken Modulor med flera våningsplan av utmärkt konstnärsmaterial så som papper, tyger, ståltråd, modellbyggmaterial, pennor, penslar m.m. Härifrån utgår också Oranienstraβe en mycket personlig gata med många bra caféer och barer.

Garnbutiken Fadeninsel på samma gata med ett helt imponerande sortiment och baren Luzia samt Sing Blackbird – en kombinerad kaffebar och vintagebutik en bit därifrån. Knopf Paul är en fantastisk knappbutik på Zissenerstraβe. Hit går du för att inspireras och köpa knappar som lyfter ditt plagg till nya höjder.

Fler bra Berlintips hittar du på Slowtravel Berlin, och berlin.unlike. Sandra Juto är en svensk konstnär, illustratör, virkare och kreatör som flyttade från Göteborg till Berlin för dryga året sedan. I hennes blogg kan du njuta av fantastiska Berlinbilder, och dessutom Sandras produktion av virkade ”Wrist Worms” och grafiska tryck, webbutik med mera. En annan blogg, som däremot har ett rent mat-tema ur Berlinperspektiv är Foodie in Berlin. Ta gärna del av Erikas Google-karta – den byggs ut och till då och då.

Men framförallt; har du fler Berlintips – dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Erika Åberg och Saga Axberg Svensson

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Reseguide | Tagged , ,