Brodera för hbtq-personer i Ryssland

Broderi till To Russia with Love

Det drar ihop sig till HBTQ-festival i Göteborg och Slöjd i Väst är med även i år. Hemslöjdskonsulenterna Hillevi Gunnarsson och Anna-Lisa Persson står bakom aktionen To Russia with Love. Aktionen är ett stöd för HBTQ-personer i Ryssland, där flera regioner nyligen infört lagar som begränsar homosexuellas rättigheter. Just nu broderas lappar av personer runt om i Sverige och den 1-2 juni kommer Slöjd i Väst finnas på plats på Trädgårdsföreningen och sy ihop alla lappar till en jättestor Matrjosjka, en rysk docka.

– Lagstiftning som kränker människors rätt till kärlek är riktigt illa var det än är i världen. Samtidigt är Ryssland ett land vi ibland verkar tro ligger väldigt långt bort. Det gör det inte, det är ett av våra grannländer, säger Anna-Lisa Persson.

Med To Russia with Love vill Slöjd i Väst få människor att förstå hur svårt det kan vara att vara homosexuell i ett land så nära oss. (Därmed inte sagt att det är oproblematiskt att vara homo-, bi- eller transexuell i Sverige).

– Vi tror att det kräver större eftertanke att brodera en lapp än att skriva sitt namn på en protestlista, säger Anna-Lisa.

– Men framför allt hoppas vi på att auktionera ut verket och få in pengar till Gay Russia, eller någon annan organisation som på plats arbetar för att alla människor i Ryssland ska få älska den de vill och vara den de är.

Responsen har redan varit stor. Vill du brodera en lapp till To Russia with Love kan du skicka ett mail till anna-lisa.persson@vgregion.se

Broderi till To Russia with Love

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,