Brodera mera

Höstmörkret har lagt sig och kylan är här för att stanna. Det många önskar sig nu är en ursäkt att stanna inne. Zickermans Värld guidar till årets hösthobby nummer ett: broderi!

Man kan ju brodera lika fritt som som man ritar med en penna på ett papper. Men inget hindrar att man låter sig inspireras lite av andras mönster först. Här kommer tipsen rankade i tålamodsordning från det snabbt avklarade till det lite mer långdragna.

1. Wild olives pdf-mönster

Mollie Johanson är formgivaren bakom Wild Olive. Hennes populära mönster finns att ladda ned från Wild Olives Etsy-butik för den nätta summan av fyra dollar (ca 28 kronor). De flesta av mönstren är små och lätta att brodera. Kanske är det därför man får mängdrabatt om man laddar ned tre stycken på en gång!

2. Protestbanderoller

Många som vill nå ut med ett budskap skriker så högt de kan. Men ibland kan det vara mer effektivt att viska stilla så att folk verkligen måste lyssna för att höra. Ungefär så kan man säga att Craftivist Collectives broderade små protestskyltar förhåller sig till normala banderoller eller reklamskyltar. Tänk ut vad du vill säga, leta fram nål och tråd och en liten bit tyg, gå ut och gör din röst hörd.

3. Pimpa dina kläder

Det här kan egentligen ta hur mycket eller lite tid som helst, beroende på vad du vill brodera. Amerikanen JK Keller visar upp flera inspirerande exempel på t-shirts. Men varför stanna där? Varför inte gå loss på gympaskorna, vinterjackan eller jeansen också?

4. Fuldesign ♥ Banksy ♥ Tarantino

”Våra anställda är professionella städare, inte professionella konstkritiker” förklarade Transport for London-myndigheten 2007 efter att man målat över graffitistjärnan Banksys ikoniska men illegala målning av två av karaktärerna från Quentin Tarantinos Pulp Fiction, med bananer istället för pistoler i händerna. Misströsta dock icke! Fuldesign har gjort ett korsstygnsmönster av bilden och lagt upp det för gratis nedladdning på sin hemsida!

5. Solsystemet som glasunderlägg

Nu börjar vi komma in på det lite mer tålamodsprövande. När man har bestämt sig för att brodera ett helt solsystem kan det i alla fall vara tröstande att göra en planet i taget. Och man kan ju alltid spara månen till en dag då man inte har fullt så mycket tid eller när inspirationen inte är på topp. Bloggen Nerdy Needle bjuder på mönstren som är baserade på bilder av planeterna, de flesta tagna av rymdteleskopet Hubble.

6. Brodera ett ylletäcke

Varför nöja sig med halvmesyrer när man kan löpa hela linan ut. Brodera ett ylletäcke! Några månaders heltidsjobb får man nog räkna med om man ger sig på det här projektet men i gengäld har man något att skryta om resten av livet. Materialsatsen till täcket på bilden kostar 2 960 kronor på Hemslöjden Skåne. Ett färdigbroderat täcke kostar uppåt 100 000 kronor. Tänk så mycket pengar du kan spara!

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , ,