Broderade åsikter för svältande barn

I'm a piece – kollektivt broderi av Craftivist Collective

I år beräknas 2,3 miljoner barn i världen dö av svält. Det är en fruktansvärd siffra och för första gången på flera år har den dessutom ökat. Detta är något som brittiska Rädda Barnen uppmärksammar tillsammans med brittiska Craftivist Collective (https://craftivist-collective.com). De genomför just nu en gemensam kampanj som heter I am a piece. Craftivist Collective har sedan i höstas uppmuntrat craftivister över hela världen att göra pusselbitar som visar att vi alla är en del i samma helhet, att vi alla har ett ansvar och att vi faktiskt kan göra skillnad. Målet med I am a piece är att uppmärksamma världen och 2013 års G8-möte på detta. Samt att uppmana dem att axla ansvaret och arbeta för att förhindra svält. G8 mötet hålls nämligen nästa år med Storbritannien som värd.

Craftivist Collective samarbetar dessutom med en rad brittiska stjärnslöjdare som alla bidrar med pusselbitar, information och uppmuntran i sina egna kanaler. De medverkande är broderibloggaren Mr Stitch, garnbombaren Lauren O’Farrell och Craft Blog UKs Hilary Pullen. De fyra bloggarna har tillsammans med Rädda Barnen rest runt i  Indonesien och det går att följa deras intryck av arbetet mot svält på deras respektive sajter.  Genomslaget för hela kampanjen har varit stort och hittills har man fått in över 600 pusselbitar från craftivister som stödjer arbetet.

Foto: Percy Dean

I förra veckan hade man sin första visning av projektet. De 600 pusselbitarna sattes tillfälligt ihop på The People’s History Museum i Manchester, för att samla rösterna och låta de som gjort pusselbitar se helheten. En ytterligare viktig del i projektet är att inte bara göra en bit, i kampanjen ingår att du gör tre pusselbitar. En till själva manifestationen till G8-mötet, en pusselbit behåller du själv, som en påminnelse om att du är delaktig i projektet, och den sista ger du till din lokala politiker, som en påminnelse om att hen har en folkvald roll åstadkomma politisk skillnad. Vid förra veckans manifestation var det en rad lokala politiker inbjudna som fick ta emot pusselbitar med åsikter och uppmaningar om förändring. 600 pusselbitar talar tydligt sitt språk när de sätts samman, något som varit Craftivist Collectives idé med insatsen.

-Det finns ingen enda lösning på problemet orättvisa, men vi kan alla spela en roll i arbetet för en förändring, vilket så tydligt gick att se i Manchester, säger Sarah Corbett.

Läs mer om kampanjen här och hos Rädda Barnen.

Frida Arnqvist Engström

Foto: Percy Dean

Foto: Percy Dean

Skrivet av: Frida Arnqvist Engström Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism