Textila pixlar

Amigurumi jazzkråka av Anu KoskiAnu Koski är sådan där magiskt kreativ person som man inte kan förstå hur hon har tid att göra allt hon gör. Hon studerar Nya Medier vid Aalto-universitet i Helsingfors och att hon gillar digital grafik och webbdesign är väl ingen överraskning. Men långt innan hon upptäckte datorns möjligheter sysslade hon med en helt annan sorts pixlar.

– Jag lärde mig virka på dagis och har virkat ända sedan dess, förklarar Anu.

– Först virkade jag luftmaskor av ett helt garnnystan, sedan lärde jag mig virka fyrkantiga saker som grytlappar och sjalar.

2006 började hon virka amigurumi och sedan dess har hon gjort uppåt 100 virkade figurer. Många av dem kan man beundra i ett fullmatat set på flickr. På Anus sajt, Ageing young rebel, finns också ett par av hennes gratismönster bland annat till den fantastiska jazzkråkan, inspirerad av en Leonard Cohen-låt och kompis med en beat-mes).

virkad_qr-kodled_robot_broderi

– Textila tekniker som stickning och virkning kräver inte mycket plats eller utrustning. Man kan göra det samtidigt som man sitter på en föreläsning eller kollar på teve. Dessutom gillar jag att garn är ett så mångsidigt material. Man kan skapa vilka former man vill, säger Anu.

När hon var i tioårsåldern upptäckte Anu broderiet genom ett kit med Musse Pigg-motiv.

– Jag har inte tålamod nog för korsstygn och alla andra broderitekniker med smärtsamt små stygn och tunna trådar. Jag föredrar gobelängsöm som går snabbt och lätt.

Två av hennes senaste projekt är en broderad robot med inbyggda led-lampor och garngraffiti i form av en virkad QR-kod.

– Jag vill spränga gränserna mellan slöjd och konst och skapa unika verk istället för att bara göra sjalar och koftor. Och jag gillar att blanda textil med andra tekniker. Stickning, virkning, gobelängsöm – allt handlar om pixlar. Man kan kalla dem maskor, öglor eller stygn, men det är egentligen bara små fyrkantiga färgprickar, inte olika dem man använder i digital grafik och webbdesign. Det är enkelt att överföra mönster från ett medium till ett annat.

– Jag hoppas att det här gränsöverskridandet kan göra slöjd mer intressant för nya generationer som kanske är lite trötta på det traditionella uttrycket.

Skrivet av: Maria Diedrichs Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,