Elin Ivre berättar om En studie i svart

Filmpremiär igen! Elin Ivre från Stockholm förälskade sig i folkdräkten när hon pluggade på Sätergläntan. Som examensarbete gjorde hon en helsvart Vingåker- /Österåkerdräkt efter gamla originalmönster. I kortfilmen ”En studie i svart” berättar hon om projektet och kärleken till stygnen. Filmen är en av tre som producerats av Venia Video för Zickermans värld och projektet Den samtida hemslöjden. De övriga två handlar om de byggnadsvårdande husockupanterna Bergatrollen i Nyköping,  och om Nisse Stormlod som berättar om hur hemslöjd är en del av hans liv.

Elin Ivre syr mycket för hand. Exklusivt för Zickermans visar hon här upp sina bästa sysaker.

Sysaker. Foto: Elin Ivre

  1. 1. Lintrådar. Antagligen den tråd jag syr mest i. 35/2 oblekt är en favorit.
  2. 2. Petsaxen. Oumbärlig. Liten, behändig och vass som en syl.
  3. 3. Syvax. Används för att stärka lintråden. Man kan se på vaxet att jag nyligen sydde med svart lintråd. Det bästa är att ha olika vax för olika nyanser – annars kan nästföljande tråd missfärgas.
  4. 4. Skräddarkrita. Går att rita på tyget och sedan ta bort. Finns i olika färger men ta det försiktigt med de blåa, ibland går det inte att få bort!
  5. 5. Gummitått. Bra att använda på pekfingret för att få bättre grepp om nålen. Jag brukar använda den när jag syr i lite kraftigare material.
  6. 6. Fingerborg. I början hade jag svårt att sy med den, nu kan jag inte sy utan.
  7. 7. Pfiffikus. Min är välanvänd. Två gånger har den gått av på mitten men än så länge har jag kunnat laga den med ordentlig tejpning.
  8. 8. Synålar. Nr 3. En favoritnål. Bra för lite kraftigare material.
  9. 9. Hyska och hake. De –enligt mig– bästa som går att hitta. Mina håller på att ta slut och om det finns någon som vet var jag kan få tag på nya – säg gärna till!

Läs mer om Elin i Hemslöjden 4/2010, och i det splitternya numret av Hemslöjd där hon och hennes dräkt också pryder omslaget!

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , , ,