Fira Zickermandagen 29 maj!

Lilli Zickermans signatur, broderad av Anna-Lisa Persson

Hemslöjdsrörelsens stora förgrundsfigur Lilli Zickerman föddes 29 maj 1858 i Skövde. 1897 besökte hon Stockholmsutställningen där det fanns en stor avdelning med äldre och nyare slöjd. Lilli Zickerman blev orolig för att den moderna industrialismen höll på att tränga ut den småskaliga folkkonsten och det långsamt handgjorda, och hon insåg att det var viktigt att dokumentera de unika skatter som ännu fanns kvar i Sverige, innan det var för sent.

Hon utmanade många och stötte på en del motstånd, men Lilli Zickerman var en kvinna som inte vek ner sig. 1899 bildade hon föreningen för Svensk Hemslöjd med prins Eugen som ordförande, och de närmaste åren for hon land och rike runt och träffade slöjdare, dokumenterade och fotograferade. 24 000 av Lillis plåtar finns bevarade i Nordiska museets arkiv. Lilli ville hjälpa till att utveckla slöjden på ett hållbart sätt, så att slöjdare skulle kunna försörja sig på sitt hantverk och att människor skulle kunna bo kvar på landsbygden. Flera av Lillis tal och artiklar finns samlade i boken Lilli Zickermans bästa: hemslöjdstankar från källan, som finns att låna på många bibliotek.

För att fira Lilli Zickermans 153-årsdag idag har Anna-Lisa Persson broderat hennes namnteckning. Namnteckningen är hämtad från en vävbok som Lilli skrivit sitt namn i.

– Jag valde avigsidan av ett blommigt tyg. Dels gillar jag avigsidor, de är inte så skarpa, också liknade det originalet något sånär. Sedan förde jag över Lillis signatur och broderade i sysilke med kedjesöm. Varken svårt eller tidskrävande, förklarar Anna-Lisa.

Vill du också hylla Lilli? Ladda ner en pdf av hennes namnteckning. Den går att krympa eller förstora till vilken storlek du vill och överföras till broderi, smide, pärplatta, trä, eller ungefär vilken annan teknik som helst!

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,