Folkfest i slöjdad skrud

malmofestivalen-12-004 malmofestivalen-12-014 malmofestivalen-12-020

I Malmö pågår just nu Malmöfestivalen för fullt. Ända fram till fredagen 24 augusti kokar stan av folkvimmel, all världens mat (alla mattält har lovat att ha minst en vegetarisk rätt i år), öltält, barnteater, film i det fria, konserter och mycket mycket mer. I år är det dessutom en färgsprakande slöjdfest på festivalen.  Alla skyltar på området består av broderade tröjor och på gator och torg så har statyer, lyktstolpar, skatebordramper och träd klätts in i färgglada stickade alster, som ett enda stort gerillastickningsprojekt!

Enskilda slöjdare och stickgrupper har under sommaren fått olika platser tilldelade att klä in. Gruppen Stick opp, som tidigare har stickat en tre meter hög modell av Turning torso, har träffats på centralstationen i Malmö för att sticka till statyn av Karl X Gustav på Stortorget.

– Det är kul att så många har velat vara med, och häftigt att sticka något så stort tillsammans som verkligen syns, säger Anna Karin Andersson som är en av de ansvariga i gruppen.

En av dem som har stickat till kungen är Vesna Chuckman, en stor illgrön mantel har det blivit. Hon gillar tanken på att det hon stickas placeras ut i staden.

– Tar du något konventionellt och sätter det i ett okonventionellt sammanhang, då blir det konst!

Lovisa Witt från Skånes hemslöjdsförbund är ansvarig för slöjdandet under festivalen, och menar att slöjd passar bra under Malmöfestivalen eftersom båda står för något väldigt folkligt. Återbruk är också något som uppmuntras under festivalslöjdandet.

– Det finns inga pekpinnar utan kan få se ut lite hur som helst. Folk får gärna använda sig av gamla restgarner, säger hon.

Skånes Hemslöjdsförbund kommer att ha ett tält på Stortorget där alla som vill får prova på olika tekniker under festivalen. Det kommer bli bland annat broderi, pappersslöjd och knyppling. För exakta tider och dagar, se Malmöfestivalens program.

Ska du bara åka till Malmö en gång i år, eller gå på Malmöfestivalen en gång så är det nu, i år!

Några slöjdhöjdpunkter under festivalen:

Origami-workshop
Måndag 20/8  Ekoreko-tältet, Gustav Adolfs torg kl 13.

Storslagen fasadprojektion
Måndag 20/8 Stortorget kl 21.30. Färgsprakande mönster i hemslöjdens tecken skapas av allt från knappar och frimärken till rödkål.

Smyckesworkshop
Tisdag 21/8- fredag 24/8 Ekoreko-tältet Gustav Adolfs torg. Gör örhängen av ekollon och halsband av cykelslang!

Smocka loss!
Onsdag 22/8 –fredag 24/8 Moderna Museet kl 16.30. Workshop i att skapa textila bilder eller former med smock och fritt broderi.

Målad i Ylle
Torsdag 23/8 Form/design Center, Lilla Torg kl 18.00. Nördkafé om skånskt yllebroderi.

Tänk på döden
Torsdag 23/8 Konstgatan/ Hamngatan kl 19. Textil workshop med FLOCK. Gör en blomma till någon du saknar.

Plag(g)iat
Fredag 24/8 Raoul Wallenbergs park, kl 16-22. Workshops i re-design och lagning av kläder.

Paula Rooth

Missa inte Malmöfestivalens auktion till förmån för Läxhjälpen där Zickermans skänkt ett broderi.

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , ,