Gör dina egna pom-poms

Pom-poms av Sanna GustavssonPom-poms av Sanna Gustavsson

Har du också sett de till synes svävande bollarna av skirt silkespapper dyka upp på bloggar på sistone? De kallas pom-poms och är helt klart lättare att göra än man kanske tror. För naturligtvis kunde jag inte låta bli att prova. Och låt mig säga så här: pom-pomsen används nog vanligen vid festliga kalas och tjusiga bröllop, men jag gick på vardagsromantik och har nu minst två i varje rum i lägenheten. Särskilt gillar jag dem som hänger vid mitt skrivbord där jag jobbar, de lyser glatt upp varje mörk februaridag.

Pom-poms passar så klart även bra till exempel i barnrummet, i sovrummet eller i sommarträdgården. Med mönstrat silkespapper får du en lite vildare variant.

Pom-pomsen går att köpa som kit, bland annat på Etsy och hos Martha Stewart, men att göra en själv från scratch är enkelt och tar bara fem minuter. Allt du behöver är silkespapper, ståltråd, sax, och något att hänga dem i. Mått och storlekar här nedan är förslag och går att ändra – experimentera dig fram till just den pom-pommen du vill ha!

Du behöver:

Silkespapper (jag använde ett silkespapper med måtten 38 x 25 cm, men man kan också prova andra storlekar)

Sax

Ståltråd

Fiskelina, band eller annat om du vill hänga upp pom-pommen med

1. Lägg sju silkespapper ovanpå varandra. Vik dem som när du gör en smällkaramell, från kortsida till kortsida. Låt vecken vara cirka 3 centimeter.

2. Fäst en ståltråd i mitten. Snurra ändarna på tråden så att de inte fastnar i silkespappret.

3. Klipp ändarna på pappret så att de får en rund – eller, om du vill, en pilformad – form.

4. Lyft försiktigt upp ett lager silkespapper åt gången. Börja med alla lager på ena sidan. Fäst sedan fiskelinan eller bandet vid ståltråden om du vill att din pompom ska hängas upp. Veckla sedan ut silkespappret även på andra sidan. Ibland behövs pompommen friseras lite.

5. Klart!


Skrivet av: Sanna Gustavsson Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,