Gräsgraffiti och fröbomber – gerillaodlarens bästa verktyg

Gräsgraffiti av Edina Tokodi i New Yorks tunnelbanaEdina Tokodi sätter upp en grästagg.

Om alla hade en liten trädgård att odla i skulle världen se annorlunda ut, det är gerillaodlaren och gatukonstnären Edina Tokodi övertygad om. Därför gör hon graffiti av gräs och mossa som hon placerar på öde tomter, på stängsel, gator och i gränder, i ett försök att i alla fall sprida lite växtgläjde och odling.

Edina Tokodi är ursprungligen från Ungern, där hon efter avslutade konststudier gjorde sin första gräsinstallation 2004. Numera bor och verkar hon i New York där kontrasten mellan det storstadsurbana och den taktila naturen i gräsgraffitin blir extra stor. Hon låter gärna sin mossgraffiti bli utropstecken i stadsbilden.

– Att peka på att vi storstadsbor inte längre har kontakt med naturen känns som en kliché, men det stämmer verkligen. Och det är allvarligt. Om vi tappar vår kunskap om naturen tappar vi kontakt med vårt ursprung och då mister vi också mening och mål.

Edina Tokodi arbetar inte bara med mossa eller gräs, också andra plantor och organiska material låter hon ingå i sina arbeten, hon menar att det helt beror på den plats hon ska utsmycka.

– Det är känslan och uppriktigheten i en grästagg eller en installation som har värde för mig, att den är gjord med hjärta och hand, säger Edina Tokodi.

Hon berättar att hon då och då går tillbaka till sina utplacerade odlingar för att hämta kraft och ibland också reparera dem lite. Generellt behöver dock inte den gröna graffitin mer vatten och omsorg än vad regnet och fukten i storstadsluften ger dem. Läs mer om Edina Tokodis gatukonst och projekt på hennes sajt.

Men det finns fler sätt att vara gerilla på i din gatumiljö. Guerilla gardening – att sprida växtlighet med egna planteringar  – är ett globalt växande fenomen i urbana miljöer. Allt fler vill vara med och försköna sina gatukvarter, och allt fler tar saken i egna händer. Inte alltid uppskattat av stadsplanering och myndigheter förstås.

Det engelska företaget Kabloom har utvecklat produkten Seed bom, handgjorda fröbomber i återvunnen pappersmassa och äggkartonger. Innehållet är också organiskt och nedbrytbart, fröerna inuti växer förhoppningsvis vackert där den bomben kastas.  Kabloom säljer sina fröbomber, men bara inom landet, eftersom fröerna är vilda och inte får spridas utanför England.

Men deppa inte för det, självklart kan du sprida växtglädje med enkla medel. Gör din fröbomb själv och ha i fickan, placera på ett lämpligt ställe där du vill sprida lite grönska. På Instructables.com finns det en bra beskrivning.

Frida Arnqvist Engström

Missa inte nya numret av Hemslöjd med temat O Gräs! Där hittar du bland annat en artikel om mossgraffiti komplett med ett recept på hur man gör.

Seed bom från Kabloom. Foto: Kabloom

En man kastar en fröbomb.En fröbomb som gror.

Skrivet av: Frida Arnqvist Engström Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , , ,