Guide: Lissabon

Lissabon. Foto: Paula Rooth.Det är inte utan anledning som Lissabon kallas för ”de sju kullarnas stad”. Portugals vackra huvudstad böljar upp och ner i mer eller mindre branta backar. Många av sevärdheterna kräver en ansträngande klättring, men väl på toppen väntar belöningen i form av en fantastisk utsikt över havet, kyrkotorn och de tätt placerade, pastellfärgade husen. Inte sällan vilar allt i det där magiska gyllene ljuset som Lissabon är känt för.

Om du inte känner dig atletiskt lagd kan du hoppa på någon av spårvagnarna som likt berg-och dalbanor trafikerar även de brantaste backarna. Numer 28 brukar kallas för turistlinjen och går förbi de mest berömda platserna.

På många ställen i staden finns det så kallade ”miradouros”, utkiksplatser med små serveringar och ibland restauranger där du kan sitta ner och vila benen och se staden breda ut sig nedanför dina fötter. Några utkiksplatser att lägga på minnet är Miradouro da Graca, som ligger brevid Gracakyrkan. Det är den högsta utkiksplatsen i staden och erbjuder utsikt över i stort sett hela Lissabon. 28:ans spårvagn går även hit. För att få bästa möjliga parkett vid solnedgången, bege dig till Miradouru da Santa Catarina. På kvällarna fylls stället av konstnärer och musikanter som dricker öl eller den lilla serveringens egna sangria. Ligger mellan områdena Bairro Alto och Bica. Lissabon. Foto: Paula Rooth.

Ett bra ställe att börja utforska Lissabon är det stora torget Praca do Comércio, eller Terreiro do Paco som det också kallas. Det ligger nere vid vattnet i stadsdelen Baxia. Det här räknas som den moderna delen av staden, och är ett av få ställen som är relativt platt. Här passerar många spårvagnslinjer, och runt torget finns det fullt av uteserveringar, restauranger och barer. Varför inte börja med ett glas av den inhemska körbärslikören Ginjinha som säljs i ett litet bås på torget. Drycken serveras traditionellt i små chokladkoppar! På torget ligger också restaurangen Can the Can, som tar klassiska konserver som sardiner till nya kulinariska höjder. Här går det att lyssna på den portugisiska musiken Fado på eftermiddagar och kvällar.

Baxia, och det angränsande området Chiado rymmer allt från de stora klädkedjorna och exklusiva modebutiker till mer alternativa restauranger och gourmetbutiker. På Mercearia Tosca på Rua Nova do Carvalho 74 kan du sippa på portugisiska viner och prova inhemska tapas. Brevid ligger Mini Gallery, världens minsta galleri, som ryms i ett skyltfönster. Just nu visas verk av konstnären José Budha- Budhens.

Några kvarter bort, på Rua S. Paulo 63-65 ligger butiken Artefab som säljer hantverk, smycken och inredning av portugisiska designers, mycket i återbrukat material.

Baxia är en bra plats för den som letar efter slöjdmaterial. Här finns en del tygbutiker, men utbudet eller priset skiljer sig inte särskilt mot svenska butiker. På Rua de Coneucao ligger det tätt med ”Retrosarias”. Det är ungefär motsvarande våra sytillbehörsbutiker, och här går det att fynda vackra band, knappar eller garner tillsammans med Lissabons slöjdande damer. En av de större och mer välsorterade retrosariorna är Retrosaria Rosa på Rua Do Loreto 61 i Chiado.

Butiken Amatudo på Rua da Magdalena 76 säljer souvenirer av det mer hantverksaktiga slaget, bland annat vackra porslinssvalor och tygsardiner.

Lissabon. Foto: Paula Rooth.

På gågatorna här finns det också gott om fik och uteserveringar att vila benen på. Beställ ett glas av den inhemska ölen Sagres eller ett glas portvin och prova någon av alla kakor. Lissabon är lite av ett mecka för kakälskare, det ligger bagerier på varje gata och utbudet av kakor är stort. Missa inte nationalkakan Pasteis de Nata, en liten paj med citrus- och kanelsmakande fyllning. Allra godast sägs de vara på det anrika Pasteis de Belem, men ringlar kön där långt ut på gatan så går det bra att prova dem på andra ställen också. Alkohol och kakor hör till det som är billigast i Lissabon. En liten öl eller ett glas vin kostar 1-2 euro och kakorna ligger på ungefär samma pris.

Belem är ett lugnt och grönt område i stadens västra del. Här är det skönt att ströva i den stora parken Praca do Imperio där det också är loppis på helgerna, eller i den botaniska trädgården Jardim do Ultramar. Kulturhuset Centro Culturan de Belem rymmer Berardo Museum of Modern and Contemporary Art och är gratis. På slottet Palácio Nacional da Ajuda visas fram till augusti en utställning med konstnären Joana Vasconcelos. Hon är en internationellt känd konstnär som jobbar mycket med textil och stora installationer.

Lissabon. Foto: Paula Rooth.Lissabon. Foto: Paula Rooth.

För barer, uteliv och roliga småbutiker är det hetaste tipset området Bairro Alto. Ställena i de här backarna kommer till liv framemot kvällen med fullt av partysugna studenter och turister. Här finns också många fina restauranger med mat från både det portugisiska och internationella köket. Den färgglada och kitchiga restaurangen Lost In serverar både en god räkcurry och en av stans bästa utsikter. För en mer sofistikerad känsla, besök den gamla silkesfabriken Rota das Sedas. Här går det att äta en god brunch terrassen ovanför en lummig trädgård. För traditionell portugisisk mat går det bra att slinka in på de flesta små anspråkslösa restaurangerna som finns överallt. Fiskrätterna bacalao, torsk tillagad på en mängd olika sätt, är mer spännande än vad de låter. Taberna Portuguesa har en ljus och hemtrevlig miljö och fräscha klassiska rätter.

Kulturföreningen ZDB på Rua da Barroca 59 är ett bra ställe för alternativ kultur, konserter och utställningar.

Utbudet av vegetarisk mat är inte så stort i Lissabon, rätterna på menyn består ofta av kött eller fisk. Men antalet restauranger med enbart eller mycket vegetarisk mat ökar hela tiden. En av dem är The Food Temple, som serverar små veganska plockrätter till bra priser. Stället ligger upp för en backe på en gård i området Mouraria och är inte helt lätt att hitta, men fråga dig fram.

Ett stenkast härifrån ligger det nybygda torget Martim Moniz. Här är det fullt av små bås med mat och dryck från några av Portugals forna kolonier Brasilien, Cap Verde och Mozambique, men även asiatisk mat och annan streetfood. På helgerna ordnas marknad med lokala hantverkare och stämningen är allmänt hipp och ung.

Den stora loppmarknaden Feira da Ladra på Campo de Santa Clara i området Alfama ordnas varje lördag och tisdag. Här går det att hitta allt från kakel från rivna byggnader, gamla sedlar och knappar till kläder och hantverk. Intill ligger en byggnad med kaféer, antik- och second handaffärer och en delikatessbutik.

Områdena Alfama och Mouraria är Lissabons äldsta och består av vindlande små kullerstensgator, gamla hus och kyrkor och här och där ett apelsinträd. Här är det mysigt att bara ströva och känna atmosfären. Det är också här du hittar de flesta restaurangerna där det spelas Fado på kvällarna. Fråga lokalborna efter billiga alternativ, många av de mest turistiga ställena är väldigt dyra.

Mellan områdena tronar ett av Lissabons riktmärken, slottet Castelo de São Jorge. Det moriska fortet tros vara byggt redan år 48 f. kr och har spelat en viktig del i Lissabons historia. Slottet och området runt omkring är väl värt ett besök.

Lissabon. Foto: Paula Rooth.Lissabon. Foto: Paula Rooth.

Ett av de bästa och billigaste nöjena i Lissabon för den form- och hantverksintresserade är att bara gå runt och titta på allt kakel i alla möjliga färger och mönster som pryder byggnaderna. Vill du lära dig mer om bakgrunden till kaklet, besök Museo do Azulejo på Rua da Mardre de Dus 4 i närheten av Alfama. Passa även på att kolla in det nybyggda området Doca do Jardim do tabaco, ett stråk med exklusiva restauranger, butiker och barer längst med floden nedanför tunnelbanestationen Santa Apolina.

 

Boende

Det finns gott om hostels i Lissabon, med sängplatser för runt 20 euro. Kedjan Destination Hostel har flera stycken, bland andra det populära Alfama Patio hostel med en grön takterrass. Browns downtown är ett prisvärt designerhotell i Baxia.

Det finns också mycket privata lägenheter till uthyrning. På sajter som Airbnb eller Wimdu går det att välja mellan allt från enkla rum i en delad lägenhet, till små lägenheter med balkong eller lyxlägenheter. Ett bra referenssystem gör att det känns som ett säkert sätt att resa på.

 

Utflykter

Åker du till Lissabon på sommaren kommer stranden antagligen locka för eller senare, och den är aldrig långt bort. Från stationen Cais do sodre går det ett pendeltåg längst med kusten. De närmaste badorterna är Oeiras och Estoril. För lite renare vatten och mindre folk, fortsätt längre bort. Slutstationen Cascasis är en mysig ort med ett centrum fullt av små kaféer, butiker och turistfyllda restauranger. Gå en promenad runt det gamla fortet och ät på den undanskymda restaurangen under den gamla stenbron med utsikt över slottsliknande hus och enorma vågor.

Sintra är den portugisiska kungafamiljens sommarresidens, men det är också ett utflyktsmål med magisk stämning. Mitt i en lummig nationnalpark ligger ett gäng slott, som direkt tagna från en saga eller disneyfilm. Vandra i pinjeskogen eller i slottens välskötta trädgårdar och på byarnas små kullerstensgator. Området består av tre olika byar, till Sintra by kommer du på 45 minuter från stationen Rossio i Lissabon och därifrån går det att promenera eller åka buss till de olika slotten.

Skrivet av: Paula Rooth Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism, Reseguide | Tagged , ,