History is ongoing

Story vases av Front/Siyazama projects

I torsdags var det invigning och vernissage på den nya utställningsplattformen Designhall, vid Telefonplan i Stockholm. Vid designklustret kring Konstfack har efterfrågan länge varit stor på en kontinuerlig utställningsarena för diskussion och exponering av konsthantverk och design, och det har man med bravur fått nu! Förutom fyra utställningar invigdes även Designhall i samband med utdelningen av priset DesigNu 2012, som Föreningen Formmuseets Vänner delar ut vartannat år. Här finns presentationer av alla årets pristagare.

Designgruppen Front som blev mycket uppmärksammade 2010 då de tilldelades Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor, har tillsammans med producenten Editions in Craft och det sydafrikanska hantverkskollektivet Siyazama Project skapat utställningen Story vases. Kollektivet består av Beauty Ndlovu, Thokozani Sibisi, Kishwepi Sitole, Tholiwe Sitole och Lobolile Ximba, alla kvinnor från KwaZulu-Natal provinsen i Sydafrika och vaserna de skapat har en yta av traditionella pärlor. Pärlorna formar bokstäver som vävs samman till deras berättelser om livet på den sydafrikanska landsbygden efter apartheid. Mycket poetiskt och intressant att läsa.

Curators till utställningen ”Talking Textiles” är de namnkunninga Lidewij Edelkoort och Philip Fimmano, och utställningen är en uppmaning till fortsatt diskussion om tyger och textilia materials värden i livet. Li Edelkoort uppmanade på invigningen publiken att börja tala om textil eftersom hennes fruktan var att vi alla i framtiden kommer att sitta på metall- och trämöbler iklädda t-shirt och jeans…

– Efter en reaktion mot det alltmer digitala landskapet i våra liv, har en längtan efter beröring och dimension fått många designers att omdefiniera tygernas roll igen. Inom den närmaste framtiden kommer vi att få se textilier återvända till våra interiörer på bred front och klä golv, väggar och möbler med ett expansivt och personligt uttryck. Dessa textilier kommer klart och tydligt att tala för sig själva och bli som livsvävnader, berätta historier, utforma mönster, främja välmående, och återuppliva vävnadskonsten, spår Li Edelkoort.

I utställningen ingår även en designhistorisk del om industriformgivaren Ralph Lysell. Mycket intressanta föreläsningar kommer även att anordnas i anslutning till utställningen. Bland annat håll ett seminarium om kvinnliga designentrepreörer.

Utställningen pågår till den 15:e april.

Saga Axberg Svensson

History is ongoing: Foto: Saga Axberg SvenssonHistory is ongoing: Foto: Saga Axberg Svensson

Skrivet av: Saga Axberg Svensson Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , , ,