Jeanette Schärings lilla växtfärgningsskola

Burk för växtfärgning.Avokadokärnor att färga med. Växtfärgning med rödbetor.

I veckan kom senaste numret av tidningen Hemslöjd med temat O Gräs! I tidningen porträtteras Jeanette Schäring som använder växtfärgning för att skapa både konst och vetenskap. Här bjuder på sina bästa tips till dig som vill färga naturligt!

Använd det du har omkring dig – ogräs och sånt som finns i köket.

Lägg växtmaterial i burkar med vatten och låt stå några dagar. Vattnets beskaffenhet har stor betydelse så prova gärna från olika »källor« och jämför resultaten. Vattnet kan vara varmt, ljummet eller kallt. Blir det färg i vattnet kan det bli färg på trä och textil. Lägg i tyg eller garn och se vad som händer och glöm inte att njuta av burkarna. De är vackra som de är.

Använd gärna återbruksmaterial, gammal lakansväv, linne eller ullgarner. Prova också att färga små obehandlade träsaker.

Mat, växtfärg och textilfibrer hör ihop. Från köket kan du göra färgbad av mycket:

Kaffesump, tepåsar, lökskal, krossade avokadokärnor, avokadoskal

Nässlor är bra för hälsan och komposten. Blanda i maten, i brödet, använd späda blad under tidig vår. Växten ger färg som varierar mellan gråblått och mörk grönt.

Maskrosor är nyttigt i salladen, rötterna kan användas till te. Låt blommor och stjälk ligga i en öppen burk med vatten tillsammans med textilt material i solen.

Rödkål är tacksamt att experimentera med. Ett och samma bad kan användas för många olika projekt. Lite salt ger blåare färg. Citron eller annan syra ger en mer rosa kulör. Låt stå i solen i fönstret några veckor och lägg sedan ned tyg eller garn. Man kan också koka upp i en gryta och låta det sjuda i 15 minuter, sila bort kålen, lägga i textilen och låt det sjuda 10 minuter till. Tillsätt därefter bas eller syra.

Textilen kan gärna ligga i badet över natten så att enzymutveckling tar fart. Då blir färgen mer beständig.

Björkblad, vatten och material läggs i glasburk med lock. Låt stå i soligt fönster och efter tre veckor har materialet en fantastiskt fin gul färg

Ull och siden behöver ingen förbehandling.

Fibrer från växtriket kan man förbeta i tanninbad av exempelvis te eller ekollon. Ekollon krossas och läggs i blöt i en vecka eller mer.

Gör rostvatten – en glasburk med gamla spikar eller andra järnbitar, vatten och lite vinäger. Färga direkt i rostvattnet eller förändra färgen genom att efterbeta i det.

Du som vill färga med barn kan prova att krossa bär och trycka mönster på tyg.

Att färga med växter är inte alltid giftfritt. Ta alltid reda på vad det är för växter du samlar in och hur giftiga de eventuellt är. Tänk på att även icke giftiga naturmaterial kan ge irritation. Färgningen är en kemisk process och därför ska man skydda sin hud. Använd inte samma grytor som till matlagning.

Plocka aldrig fridlysta växter och fråga markägaren om lov om du plockar utanför din egen tomt.

Jeanette Schäring

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , , ,