Johan och Kollektivia-filten

kollektiviaI en brevlåda någonstans i Växjö trillar det varje vecka in paket med färgglada stickade eller virkade rutor från människor runt om i landet. Dessa sätts sedan ihop till en stor filt som kallas Kollektivia.filten  . När den är färdig ska den auktioneras ut under Musikhjälpen i P3. Bakom idén står Johan Danielsson, en hängiven stickare som fick filten av en god vän i vintras.

– Hon ville att den skulle vara en vandringspokal och stickas på av olika människor. Jag kom att tänka på Musikhjälpen som jag tycker är en bra grej, och något som jag tror motiverar folk till att sticka en ruta, då det vet att det är för ett bra ändamål.

Han gav filten ett namn och skapade en Facebookgrupp, till en början bara öppen för vänner. Folk började sticka till honom rutor i handen, och snart spred sig ryktet över stan.

– Någon hade sagt till någon som sagt till sin mormor. Det kom fram folk till mig på jobbet som sa att det var en bra idé.

I somras skrev Smålandsposten en artikel om filten, och intresset ökade ytterligare.

– Nu har jag mjuka paket som väntar på mig varje gång jag kommer hem till mina föräldrar, det är jätteroligt!

Lappar kommer in från hela landet och från folk i alla åldrar, och Johan har hittat stickare som vill bidra på de mest oväntade platser.

– I vintras var jag på Sri Lanka och uppe på ett berg träffade jag ett svenskt gäng där en av killarna virkade, jag berättade om filten och han fick min adress och i våras fick jag ett paket med en skitsnygg virkad ruta med text.Johan Danielsson

De flesta skickar med små hälsningar med sina namn och tankar kring projektet eller sitt eget stickande.

– Det är roligt när det står saker som ”Jag har stickat sen jag var tio år och nu är jag 64”, eller när en vän som inte har stickat tidigare lämnar över en ruta. Då känns det att de verkligen har lagt ner möda på det, och kanske har jag väckt nåt intresse att fortsätta med stickandet.

I nuläget har han 172 rutor, och filten är ungefär lika stor som en dörr. Det finns ingen gräns för hur stor filten ska bli, utan den får växa så länge det kommer in rutor. I höst planerar Johan att samarbeta med skolor och låta elever bidra med rutor, och han vill även marknadsföra filten mer i teve och tidningar. Någon gång i slutet på november kommer det vara stopp för att skicka in bidrag, så att Johan ska hinna sätta ihop alla rutorna innan Musikhjälpen börjar.

Den som ropar in filten kommer även få med sig alla meddelanden som har följt med rutorna, och kan på så sätt få veta lite mer om vilka som har gjort filten.

Vad det slutgiltiga priset för filten kan komma att bli vågar han inte spekulera om.

– Det är svårt att säga, det är ju ingen kändis som har rört vid den eller så. Men jag hoppas att det blir ganska högt så att de som har engagerat sig i den kan känna sig stolta.

Paula Rooth

Kollektivia.filtens facebooksida finns Johans adress, för den som vill bidra med en ruta. Johan Danielsson sysslar även med gerillastickning och experimenterar gärna i olika material, under namnet Stick2gether

Under Musikhjälpen sitter tre programledare instängda i en bur och sänder radio dygnet runt samtidigt som de samlar in pengar till ett utvalt område.  Musikhjälpen sänder i år från Göteborg 9-15 december.

kollektivia2

Skrivet av: Paula Rooth Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,