Konstruera korsstygnsmönster!

Ur Korsstygnsbolagets Märkbok

Att brodera korsstygn är roligt och enkelt. Att hålla koll på nål och tråd kräver måhända lite övning, men har du väl blivit vän med materialet märker du snabbt att korsstygnets rutnät bjuder på stora möjligheter och variationer. Eftersom du syr stygn som fyller upp rutor är det enkelt att beräkna var mönstret ska ta vägen och med hjälp av exempelvis din dator och ett bildbehandlingsprogram kan du använda bilders pixlar och få till ditt alldeles egna mönster. Modifiera bara din bild såsom du vill ha den och pixla fram den med Photoshop och skriv ut, här finns en guide.

Ur Korsstygnsbolagets Märkbok

Blir detta för mycket krångel går det förstås också alldeles utmärkt att ta fram rutat papper och penna och kryssa upp det du vill brodera, eller varför inte vända på det – rita rutorna direkt på din bild! Med hjälp av detta kommer du långt bara på fri hand, men är det så att du söker lite inspiration är mönsterböcker en bra källa att ösa ur. Har du tur går det att fynda gamla mönsterböcker på loppisar, eller hos en gammal faster. Eller ta hjälp av till exempel Korsstygnsbolagets, samtida men ändå traditionella mönsterböcker. Bakom dem ligger korsstygnsentusiasten Britta Johansson, som utifrån sitt engagemang sammanställer mönsterböcker med olika teman. Senast ut är Märkbok, där hon samlat bokstäver, siffror, och monogram bland annat. Dessförinnan, den tolfte boken i serien, består av 268 mönster på byggnader.

Ur Korsstygnsbolagets 268 byggnader

Korsstygnsbolagets samling böcker består av mönster som broderats runt om i världen på 1800-talet och tidigare, fokus ligger alltså på traditionen. Ytterligare böcker i serien visar inspiration till bland annat textila bårder, stjärnor, träd, hjärtan och kronor, blommor och fåglar. Syftet med böckerna är att inspirera till eget skapande för den ivrige mönsterkonstruktören. Tänk också på att eftersom dessa mönster är uppbyggda i ett rutsystem där en ruta motsvarar ett stygn, en maska eller ett inslag. Du kan förstås därför också sticka eller väva utifrån dessa mönster.

Och om du hellre vill hålla dig digital i ditt broderande, finns det en uppsjö program som du kan ta hjälp av i framställandet av dina egna mönster. En del av dem kostar pengar, som PC Stitch och andra, som det något oprecisa från Micro Revolt är gratis, liksom det något mer rättvisande, finska Ryujy Stitch Designer. Sätt igång och räkna rutor och du upptäcker snart att du kan variera dina mönster i det oändliga!

Frida Arnqvist Engström

Skrivet av: Frida Arnqvist Engström Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged ,