Kungen av blyerts

Många konstnärer har skapat sina mästerverk med blyerts men Dalton Ghetti är i en klass för sig. Man skulle kunna kalla honom pennvässningens Rembrandt. De flesta av oss vässar väl då och då en penna, men hur många skulle komma på tanken att sätta sig och karva ut ett porträtt av Elvis i blyertsudden?

Med nål, rakblad och kniv mejslar snickaren Dalton Ghetti fram sina minimala mästerverk. Förstoringsglas däremot håller han sig ifrån – det vore att göra det för lätt för sig!

Ghetti, som bor i USA har finslipat sin teknik i 25 år. Att färdigställa ett alfabete av 26 pennstumpar tog honom två och ett halvt år. Hittills har han inte tjänat några pengar på sin hobby.

– Folk kastar en förströdd blick på mina skulpturer men sedan tittar de närmre och säger ”Åh, det är någonting där”. Vi lever i ett snabbgående samhälle och folk har inte tid att stanna och tänka efter. Förhoppningsvis kan de här verken få dem att stanna till och inse att det finns skönhet i små ting, sa Ghetti till New Britain Museum of American Art i samband med en utställning där i augusti.

Dalton Ghettis blyertsverk

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,