Läs en bok och förändra världen!

Sommar och sol – eller i alla fall lediga dagar? Varför inte förkovra dig i lite litteratur som förändrar dig, din egen skaparlust eller till och med världen? Vi har grävt lite i bokhyllorna och hittat en hel del gamla klassiker i högarna och guidar dig här genom djungeln av politisk DIY-litteratur. Floran är förstås enorm, här är några av våra favoriter. Fem bra böcker för dig som vill bekanta dig med hur du förändrar världen med händerna.

1)   Knitting for good – A guide to Creating Personal, Social and Political Change, Stitch by Stitch.

Av Betsy Greer. (Trumpeter Books)
Boken kom redan 2008 och behandlar begreppet Craftivism, den rörelse som menar att varje gång du slöjdar gör du skillnad. Betsy Greer myntade begreppet och reder själv här ut hur den handgjorda revolutionen är möjlig. Läs också vår intervju med Besty Greer.


2)   Handmade Nation – The Rise of DIY, Art, Craft, and Design.

Av Faythe Levine och Cortney Heimerl. (Princeton Architectural Press)
Craftivisten och DIY-förespråkaren Faythe Levine reste under 2007 runt USA för att filma den nya våg av handgjort skapande som växte fram ur punkrörelsen, alternativa konst- och DIY-scenen. Skildringen blev också en bok 2008, se filmen eller läs boken – eller både och. Inspirerande och skön blandning av skapande, framtidsanda och tilltro till den egna förmågan.


3)   The Bust DIY Guide to Life – Making your way through every day.

Av Debbie Stoller och Laurie Henzel. (Abrams Books, 2011)
Feministen och chefredaktören för magasinet Bust, Debbie Stoller skapar inte bara feministisk livsstilsläsning för kvinnor. Hon ligger också bakom stickrörelsen Stich’n Bitch. Med kaxig attityd och en stor portion kreativitet har författarna här samlat tidningen Busts bästa DIY. Såklart kryddat med en hel del attityd.


4)   Vi är misfits – queerfeministisk aktivism och anarkistiska visioner.

Av Christoph Emanuelle Fielder och Elin Emil Sandström Lundh. (Normal förlag, 2009)
Det här är en bok om stolta aktivister i valrörelsens USA, som vägrar anpassa sig. Det är också ett queerfeministiskt manifest som inspirerar till andra sätt att tänka. Intervjuerna är medryckande och visar upp ett brett spektra av motstånd, kreativitet och aktivism. ”Den får dig att vilja förändra världen. Nu.” som författarna beskriver det.


5)   Yarn Bombing – The Art of Crochet and Knit Graffiti.

Av Mandy Moore och Leanne Prain. (Arsenal Pulp Press 2009)
En av de första böckerna om garngraffiti, och fortfarande en av de mest inspirerande. Genom garntaggar från hela världen går det att följa entusiastiska stickare som vill göra skillnad och som drivs av garnet som sitt uttrycksmedel. Här finns också konkreta beskrivningar om hur du gör din egen garntagg.

Frida Arnqvist Engström

 

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , ,