Lisa Annes Auerbach gör uppror med stickade tröjor

Tre stickade tröjor av LIsa Anne Auerbach: "Jag pratar aldrig med min granne", "Visa mig vad du stickar och jag ska säga vem du är", "More than love hours can never be repaid"

Just nu pågår en utställning på Malmö Konsthall med den amerikanska konstnären och fixstjärnan på craftivisthimlen Lisa Anne Auerbach. Hon har formgett 25 tröjor i hönsestrikstil som stickats av en grupp danska kvinnor. Istället för att visa tröjorna på skyltdockor har konsthallen och Lisa Anne valt att det ska vara personalen som har tröjorna på sig. De kommer utföra sina vanliga sysslor, fast hela tiden iklädda stickade tröjor med olika budskap. Vill man vara säker på att se alla tröjorna måste man besöka utställningen flera gånger, eftersom det sällan är 25 personer som jobbar inne i konsthallen på en gång.

Slagorden på Lisa Annes tröjor brukar vara rätt kraftfulla. De är anarkistiska, feministiska och ibland provocerande för vissa. På Malmö Konsthall har hon tonat ned dem en aning eftersom det inte är hon själv som ska gå runt i dem.

– Jag skulle aldrig vilja tvinga någon att gå runt i en tröja som de inte kan stå för. Själv kan jag ha på mig vad som helst, jag bryr mig inte om vad folk tycker, säger Lisa Anne.

– Jag gillar verkligen att tröjorna kommer sitta på människor här. Om man ramar in eller visar dem som en skulptur är de helt döda, bara en skugga av vad de är när de sitter på en människa som man kan prata med.

Utställningen pågår till 27 januari.

Skrivet av: Redaktionen Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , ,