Med nya ögon

med nya ögon sussi täck 030Skånes hemslöjdsförbunds utställning Med nya ögon – 22 tolkningar av yllebroderier har flyttat vidare till Trelleborgs museum, där den kommer att visas till 23 februari 2014. Utställningen skapades till Hemslöjdens 100-årsjubileum 2012 och visades då på Liljevalchs Konsthall tillsammans med en stor utställning med slöjd från hela landet.

En tatuerare, serietecknare, en silversmed, textilkonstnärer, en glaskonstnär är bara några exempel på dem som har bjudits in till att skapa sina egna verk inspirerade av traditionella broderier och utställningen rymmer allt från en mobil av återvunnet material och en stor graffitimålning till cykelsadelskydd och små smycken.

Verken av Marie Wetterstrand samt Ladislav Kosa och David Krantz håller sig inom traditionella formatet för en åkdyna, men motiven och tekniken har fått en modern tappning. De broderade figurerna på Marie Wetterstrands dynor fått många att haja till. Med namn som förstamensendynan, förstasexetdynan och missfallsdynan illustrerar de viktiga kvinnliga livsmarkörer.

– Jag ville titta på vad det finns i kvinnors liv som det är tyst om. Alla dessa saker är stora och omvälvande, och något som du möjligtvis pratar med din bästa vän om, men du tar inte upp det på fikarasten på jobbet, säger Marie Wetterstrand.

med nya ögon marie wetterstand 013

Dynorna består alla av en livmoder i mitten, och är sedan fyllda av detaljer som en blodig binda, en penis, ett blodigt foster och så vidare, broderade i kedjestygn. Utformningen på dynorna liknar den som traditionella åkdynor hade, men förutom det har Marie broderat fritt så som inspirationen faller på.

– Jag gillar inte att planera för mycket innan jag ska göra något, det fina med broderi är att det går att tänka samtidigt som man gör det.marie wetterstrand 003

Dynorna har blivit bland de mest uppmärksammade verken på utställningen, och Marie har fått en del mejl från kvinnor som vill berätta hur mycket de uppskattar dem. På vernissagen på Liljevalchs där stod Marie och studerade folks reaktioner på dynorna.

– Många damer som fick syn på dem sa ”Åh, där är sånt där skånskt yllebroderi!”. När de sedan kom närmare och såg motiven blev de lite paffa. En del tyckte att det var roligt, andra gillade det inte lika mycket.

Marie, som till vardags arbetar som bildlärare på en särskola försöker ofta att väva in ett politiskt och feministisk budskap i sina broderier.

– Just med de här dynorna så hoppas jag att de ska få folk att börja prata mer om saker som första sexet eller erfarenheter av missfall. Eller i alla fall reflektera kring varför det är sådant tabu att prata om det.

david-o-ladislavI Ladislav Kosa och David Krantz verk Kalejdodynan visas en film där broderade figurer snurrar runt i en hypnotiserande dans, flyter in i varandra och blir till nya former, precis som ett kalejdoskop. Till tonerna av en skånsk polka dyker allt från galopperande hästar, riddare som fäktas och blommor som växer och flyter in i varandra upp på skärmen.

– När vi blev tillfrågade om vi ville göra en nytolkning av broderierna på de gamla åkdynorna var det lockande att tillföra en ny dimension åt den broderade bildvärden. Det är dessutom väldigt passande att 42 tums-skärmen som filmen visas på är ungefär samma format som en klassisk åkdyna, säger Ladislav Kosa.

Kalejdodynan-still-2Han är grafisk formgivare och illustratör med inriktning på digitala kollage, och David Krantz är konstnär. De har tidigare arbetat tillsammans med en animerad musikvideo, så att göra en digital animation för Med nya ögon kändes som ett självklart val. För att få inspiration studerade de gamla yllebroderier, och valde ut motiv som de fotograferade och scannade, som sedan bearbetades med friläggning och kloning. Figurernas rörelse och förändring arbetade de sig fram till i takt till musiken.

– Man skulle kunna jämföra det med en klassisk stop-motion animering med klippdockor, man rör en del, tar en bild och fortsätter så tills en hel rörelse är uppbyggd, säger David Krantz.

Tanken är att visa på tidsandan och den breda variation av figurer som fanns då yllebroderiet var som störst, men också humorn som finns i många av figurerna.

David Krantz menar att det kändes helt naturligt att använda sig av modern teknik för att skapa något nytt av de traditionella yllebroderierna.

– Allt hänger ihop! Datorn hade möjligen inte funnits om inte Jacquard konstruerat hålkortsvävstolen en gång i tiden, och den i sin tur hade inte funnits om inte exklusiva handgjorda tyger hade en så stor efterfrågan då det begav sig. Modern teknik öppnar oftast upp för fler möjligheter men har sitt ursprung väl förankrat i tidigare tekniker, så som digital animation har sin föregångare i tecknad animation.

På Utställningen i Trelleborg visas även broderier från Söderslätts Hemslöjdsförening.

Paula Rooth

Skrivet av: Paula Rooth Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , ,