Mr Surname Here tar tillbaka trolldegen

Trolldegsdisko under en bänk i Vasa. Foto: Mr. Surname Here

Gatukonst.se tipsade för ett litet tag sedan om att världens troligen första trolldegsdisko ägt rum under en parkbänk i Vasa i Finland. Nattklubben The Living Room under bänken var komplett med ljud, ljus, DJ, chillhörna och självklart ett vilt dansgolv. Till och med en bekymrad präst fanns på plats, ifall någon av gästerna skulle behöva bikta sig. Installationen var början på Mr. Surname Here:s bana inom trolldegsgatukonsten. Skarpsynta och uppmärksamma Vasabor har till exempel idag kunnat se en grupp borttappade barn leka i ett gathörn och lagom till advent har stan intagits av små biologiskt nedbrytbara tomtar.

Trolldegstomte i en trappa i Vasa. Foto: Mr. Surname Here

–  Jag vill sprida glädje, förundran och inspiration bland dem som ser mina gubbar. Att sätta ut dem på gatan är ett sätt att dela med mig av det jag har gjort. Jag har en tanke om att försöka se vardagsmiljön med nya ögon. De som gör detta ser förhoppningsvis mina gubbar lättare än de som inte gör det, säger Mr Surname Here.
– Förhoppningsvis blir folk glada när de ser dem. Och så önskar jag att deras barnasinne vaknar till liv så att de kan bilda en liten historia eller saga kring det de ser.

Mr. Surname Here förklarar att han valt just trolldeg för att hans gubbar inte ska bli liggande på någon soptipp, utan försvinna av sig själv med tiden. Trolldeg är verkligen underskattat. Den innehåller inga konstigheter och alla ingredienser finns hemma i köksskåpet. Det gör också att den passar för små barn som kan tänkas stoppa degen  i munnen. Det finns några olika standardrecept på trolldeg. Här är ett av de vanligaste:

1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja

Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg. Om du vill spara figurerna kan du torka dem i ugnen i 100 grader i en timme och sedan låta dem stå till dagen efter. Om du vill kan du färga degen med karamellfärg men du kan också måla dina figurer när du har bränt dem. Det är billigt, miljövänligt och enkelt, det finns helt enkelt inga ursäkter för att inte gå loss och börja skapa arméer av trolldegsgubbar.

Skrivet av: vektorgrafik Publicerat i Hemslöjd, DIY och Craftivism | Tagged , , , ,